Kia predstavila svoje inovacije na CES 2019.

Kia Motors kao deo grupacije Hyundai Motor Group na sajmu zabavne elektronike CES 2019 u Las Vegasu predstavlja nekoliko novih tehnologija, namenjenih post-autonomnoj vožnji.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 12.01.2019.

09:15

Kia predstavila svoje inovacije na CES 2019.
Foto: KIA

Kia, koja i dalje nadograđuje svoju viziju "iza autonomne vožnje" za povezana vozila, predstavljenu na prošlogodišnjem sajmu, ove godine donosi interaktivnu izložbu "Prostor emocionalne vožnje", koja predstavlja budućnost kada autonomna vožnja postane norma.

R.E.A.D. (Real-time Emotion Adaptive Driving)

Kia je za budućnost, kada vozila budu imala mogućnost autonomne vožnje, postavila temelje svog tehnološkog razvoja, koji će unaprediti način transporta ljudi.

Centralni deo predstavljanja vizije 'prostora emocionalne vožnje' na CES 2019 je sistem R.E.A.D. – Kijin sistem prilagođavanja vožnje emocionalnom raspoloženju u realnom vremenu (R.E.A.D.) – prva kabina na svetu, koja se temelji na veštačkoj inteligenciji, optimizovanoj i interaktivno prilagođenoj ljudskim osećajima.
Foto: KIA
Sistem R.E.A.D. može pomoću tehnologije veštačke inteligencije i prepoznavanja bioloških signala analizom vozačevog emocionalnog stanja u realnom vremenu optimizovati i pojedinačnoj osobi prilagoditi prostor u kabini vozila.

Tehnologija prati vozačevo emocionalno stanje upotrebom senzora, koji čitaju njegove izraze lica, puls i provodnost kože (elektrodermalna aktivnost).

Sistem prilagodi kabinu s obzirom na ocenu pet osećaja i tako stvara bolju sredinu. Tehnologija mašinskog učenja veštačke inteligencije omogućava kreiranje osnove ponašanja korisnika, na osnovu čega sledi identifikacija uzoraka i trendova i u skladu s tim prilagođava kabinu.

Gospodin Albert Bierman, predsednik i šef odeljenja za istraživanja i razvoj u grupaciji Hyundai-Kia, rekao je:
Foto: KIA
"Kia vidi interaktivnu kabinu kao ključnu tačku buduće mobilnosti. Sistem R.E.A.D. predstavlja spajanje najsavremenije tehnologije nadzora vozila i emocionalne inteligencije, koja se temelji na veštačkoj inteligenciji. Omogućava neprestanu komunikaciju između vozača i vozila kroz neizgovoreni jezik 'osećaja', zbog čega pruža optimalan, čoveku prilagođen prostor u realnom vremenu."

Sistem R.E.A.D. je predstavljen zajedno s tehnologijom V-Touch, koja se kao prva na svetu odlikuje nadzorom pomoću virtuelnih kretanja. V-Touch koristi 3D kameru, koja prati korisnikove oči i prste, čime omogućava upravljanje nekih funkcija u vozilu preko nenametljivog ekrana, projektovanog na vetrobranskom staklu.

Pomoću jednostavnih pokreta prstima svi putnici u vozilu mogu menjati ambijent u kabini, uključujući osvetljenje, klima uređaj i zabavni sistem, što znači da u vozilu više nisu potrebni dugmad ili ekrani osetljivi na dodir.
Foto: KIA
Sledeća funkcija inovativnog sistema R.E.A.D. je Kijino vibriranje sedišta u skladu sa emitovanom muzikom, što znači da putnici mogu prilikom slušanja 'osetiti' svoje omiljene pesme.

Tehnologija, koja se temelji na obradi signala, prilagođava vibracije sedišta u skladu sa frekvencijom zvukova emitovane muzike.

Unapređenje udobnosti u kabini može se postići i masažnim vibriranjem sedišta, a za veću sigurnost tu je i upozoravajuće vibriranje, koje aktiviraju napredni sistemi asistencije.

Pri tome, stečena tehnička znanja su delimično plod Kijine saradnje sa čuvenim univerzitetom MIT (Massachusetts Institute of Technology), u okviru zajedničkog projekta 'Media Lab's Affective Computing Group', koji je deo Kijinog članstva u Media Labu.
Foto: KIA
Posetioci sajma testirali tehnologiju R.E.A.D.

Kia je na svom izložbenom prostoru posetiocima ponudila mogućnost testiranja sistema u posebno dizajniranom modulu. Javnost tako po prvi put ima priliku doživeti automobilsku tehnologiju, koja prepoznaje njihovo psihičko stanje na osnovu izraza na licu, provodnosti kože i pulsa. Posetioci sajma svedoče i prilagođavanju upravljačkih senzora u realnom vremenu s obzirom na njihovo emocionalno stanje.

'R.E.A.D. Me' je kokpit za jednu osobu, koji analizira vozačevo emocionalno stanje i stvara 'ambijent' u skladu s ocenom, upotrebom tehnologija R.E.A.D., kao npr. prepoznavanje izraza na licu i vibriranje sedišta. Taj varirajući ambijent sadrži i zvukove i mirise, koji najviše odgovaraju trenutnom raspoloženju vozača.

'R.E.A.D. Now' je kokpit za dve osobe, koji simulira autonomnu vožnju po Las Vegasu, predlaže rutu i sadrži zabavni sistem, a temelji se na analizi vozačevog raspoloženja.
Foto: KIA
Putnici mogu koristiti V-Touch sistem upravljanja pomoću pomeranja ruku za igranje igrica, biranje muzičkog žanra, prilagođavanje izgleda kabine i pretraživanje po internetu prilikom traženja informacija.

'R.E.A.D. Motion' je kokpit za četiri osobe, koji simulira 'mobilni radni prostor', koji bi prema očekivanjima trebao predstavljati jednu od ključnih prednosti autonomnih vozila. Posetioci mogu testirati sistem kao 'vodeći ljudi Kije', koji se pripremaju za poslovni put i upotrebom V-Touch proveravaju svoj raspored i beleške sa sastanaka, pregledaju e-mailove i sl.

Upotrebljivost sistema na dugim putovanjima znači da putnici mogu daljinski preuzeti nadzor upravljanja kokpita R.E.A.D. Motion. Iskustvo završava video konferencijom uživo preko displeja, projektovanog na vetrobranskom staklu.
Foto: KIA
Kia predstavlja viziju buduće mobilnosti u pametnim gradovima

Kia na sajmu CES 2019 predstavlja i potencijalno rešenje za mobilnost u pametnim gradovima sa konceptom 'SEED Car'. Radi se o električnom četvorotočkašu sa dometom od 100 km, kojeg pokreće hibridni sistem okretanja pedala i elektro motora – biciklista mora okretati pedale, a pritom mu izdašno pomaže elektro motor.

Koncept je namenjen jednostavnijoj, zabavnijoj i bezbednijoj urbanoj vožnji, a Kia pritom želi istraživati kako omogućiti kratku vožnju sa ličnim pokretnim uređajem.

Za duže relacije tu je koncept 'SEED Car', koji je opremljen autonomnim vozilom 'BIRD Car', koje se može koristiti za duže relacije nego što je uobičajeno za četvorotočkaše. Sa dometom od 100 km je 'SEED Car' namenjen završetku 'raspršene' urbane vožnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: