Kako izgleda test Bugattijeve 3D štampane kočnice od titanijuma VIDEO

Bugatti je proizveo najveću 3D štampanu automobilsku komponentu od titanijuma - novu kočnu čeljust za model Chiron.

Podeli
Screenshot YouTube
Screenshot YouTube

Bugatti je tokom 2018. razvio novu komponentu sistema za kočenje od titanijuma, a Volkswagen, u čijem je vlasništvu ovaj francuski proizvođač supersportskih automobila obavio je njeno testiranje do krajnjih granica izdržljivosti.

Rezultat je bio spektakularan, u šta se možete uveriti ako pogledate video snimak ovog ispitivanja:

S obzirom da je Bugatti Chiron konstruisan za maksimalne brzine od preko 400 km/h svaka mehanička komponenta rigorozno se testira kako bi zadovoljila najviše standarde.

Tokom pomenutog ispitivanja u laboratorijskim uslovima, simulirano je kočenje pri brzini od 375 km/h. Disk kočnice zagrejao se tom prilikom preko 1.000 stepeni Celzijusa, što je rezultovalo narandžastim usijanjem, a titanijumska čeljust u potpunosti je položila ispit.

Nova 3D štampana 8-klipna kočna čeljust teška je svega 2,9 kg i 40% je lakša od one koja se trenutno koristi u modelu Chiron. Konstruisana je da izdrži čak 125 kg po kvadratnom milimetru.

Bugatti nije saopštio kada će početi da ugrađuje novu kočnu čeljust u Chiron i da li će ona biti standardni deo opreme ili će se doplaćivati kao opcija.

strana 1 od 82 idi na stranu