Prius gubi trku, da li će ga Toyota pretvoriti u krosover?

Toyota Prius je godinama dominirao tržištem automobila sa alternativnim pogonom, ali rastom popularnosti električnih vozila i krosovera polako gubi trku.

Podeli

Prius je do 2014. imao godišnju prodaju od više od 200.000 jedinica u SAD, nakon čega je krenuo strmoglav pad pa je prošle godine Toyota isporučila samo 108.000 Priusa.

U Toyoti su svesni problema pa razmatraju brojne promene za novu generaciju modela, ali su uvereni da Prius ne treba da postane potpuno električni automobil jer u tom slučaju više neće biti pristupačan, što je bitan adut Toyote u prodaji ovog vozila.

Japanski gigant ima iskustva s ovim jer je pre nekoliko godina Toyota bila među prvim proizvođačima koji je nudio električni automobil i to u obliku RAV4 SUV-a, ali nije bilo potražnje za njim.

Stoga Toyota traži novi pravac kojim će se kretati njen popularni hibrid, a odgovor leži u pogonu na sva četiri točka.

S obzirom da je od EV trenutno na tržištu automobila popularniji samo trend SUV i krosovera, možda Toyota planira da malo "podigne" Prius i ugura ga u ovaj segment.

Toyota planira da u Prius za sledeću godinu ubci dodatni elektromotor za zadnju osovinu koji će omogućiti maksimalnu brzinu od 69 km/h.

U Toyoti imaju velika očekivanja od ove verzije Priusa jer veruju da 4x4 pogon lako može da poveća prodaju ovog modela u SAD za 25%.

Pogon na sva četiri točka će učiniti Prius i poželjnijim automobilom kupcima u delovima sveta sa hladnijom klimom gde su sneg i led svakodnevni deo života.

S obzirom na popularnost RAV4 Hybrida, nema sumnje da bi i neki manji Toyotin krosover bio tražen.

strana 1 od 82 idi na stranu