Električni hipersportski Pinifarina zvaće se Battista, biće brži od F1

Italijanski dizajnerski studio Pininfarina, koji se polako probija na tržište električnih superautomobila, otkrio je ime svog novog modela koji je do sada imao kodnu oznaku PF0.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 11.12.2018.

11:25

Električni hipersportski Pinifarina zvaće se Battista, biće brži od F1

Novi sportski automobil zvaće se Battista po osnivaču kompanije - Batisti "Pinin" Farini.

Svetska premijera ovog električnog modela zakazana je za mart 2019. i sajam u Ženevi, dok će prvi primerci biti isporučeni 2020, u godini kada čuvena dizajnerska kuća "Carrozzeria Pininfarina" slavi 90. rođendan.
Pinifarina Battista, ranije poznat po fabričkoj kodnoj oznaci PF0, prema rečima njegovih tvoraca biće "najbrži i najsnažniji automobil koji je do sada dizajniran i proizveden u Italiji".

Iako ovo izgleda kao veoma hrabra izjava, s obzirom da je Italija domovina takvih auto-brendova kao što su Ferrari, Lamborghini, Maserati i Pagani, prve specifikacije govore u prilog tvrdnji ljudi iz Pininfarine.

Model Battista, koji će koristiti električni pogonski sistem hrvatske firme Rimac, raspolagaće sa čak 1.926 konjskih snaga i imaće maksimalni obrtni moment od 2.300 Nm.
Pinifarina navodi da Battista ima potencijal da 0-100 km/h ubrza za manje od 2 sekunde (brže od Formule 1) i da premaši maksimalnu brzinu od 400 km/h.

Kompanija tvrdi i da će ovaj automobil imati autonomiju u vožnji od preko 480 km, sa punim baterijama.

Karoserija od ugljeničnih valkana izrađivaće se u sedištu firme Pinifarina, u mestu Kambijano u blizini Torina.

U planu je ograničena serija od 150 automobila – 50 je namenjeno Evropi, 50 Sjedinjenim Državama a preostalih 50 Bliskom istoku i ostatku Azije. Procenjuje se da će cena modela Battista iznositi između 2 i 2,5 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: