Lotus razvija električni hiperautomobil od 1.000 KS

Britanski proizvođač sportskih automobila u kineskom vlasništvu Lotus navodno radi u tajnosti na razvoju električnog hiperautomobila.

Podeli

Vlasnik Lotusa je kineska kompanija Geely koja poseduje Volvo, Polestar, Lynk&Co, Londonski taksi i Proton. Geelyjev vlasnik Šifu Li je inače i najveći pojedinačni akcionar nemačkog giganta Daimlera sa udelom od 9,7% u vlasništvu, a za to je početkom godine platio devet milijardi dolara.

Kako prenosi Autocar, projekat pod kodnim imenom "Omega" je uveliko u razvoju, a Lotus bi koncept mogao da predstavi već sledeće godine.

Kada se nađe u prodaji početkom sledeće decenije, trebalo bi da ima pogon na sva četiri točka preko nekoliko elektromotora.

Spekuliše se da bi Lotus "Omega" trebalo da razvija više od 1.000 KS uz autonomiju od oko 400 km između dva punjenja.

Omega će naravno imati novu generaciju baterijskog pakovanja sa unapređenom gustinom kako težina ne bi uticala na performanse automobila, što je uvek bio zaštitni znak Lotusa.

Ukoliko ove glasine postanu istinite, Omega bi lako mogao da bude najmoćniji Lotus svih vremena i konkurent hiperautomobilima iz Bugattija, Koenigsegga i naravno Rimca.

Samim tim se spekuliše da će da košta oko 2,5 milion dolara.

strana 1 od 82 idi na stranu