Veliki brat – Kina konstantno nadzire lokaciju EV automobila

Vlasnici električnih automobila u Kini nalaze se pod konstantnim nadzorom vlasti ove komunističke zemlje, a da toga nisu ni svesni.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 30.11.2018.

19:00

Veliki brat – Kina konstantno nadzire lokaciju EV automobila

Kako prenosi AP, zbog grupe zakona u vezani sa vozilima s alternativnim pogonom, više od 200 proizvođača automobila u Kini mora svakodnevno da isporučuje tačne lokacije električnih automobila lokalnim vlastima.

I najveći proizvođači poput Volkswagena, Daimlera, Forda, Nissana, General Motorsa i Tesle šalju podatke vlastima. Osim lokacije, analitičari imaju pristup i marki i modelu vozila, pređenoj kilometraži, čak i kapacitetu baterije.

Dok se proizvođači brane tvrdnjom da isporučivanjem podataka vladinim centrima za nadzor samo ispunjavaju zakonsku obavezu, vlasti ističu da se podaci prikupljaju isključivo s ciljem unapređivanja postojeće infrastrukture, saobraćajne bezbednosti, a cilj je i zloupotrebu programa za subvencioniranje električnih vozila.

Zamenik direktora nadzornog centra u Šangaju Ding Sjaohua je rekao za AP da program nije koncipiran da bi pratio građane, iako bi u slučaju službenog zahteva podaci mogli biti ustupljeni policiji, tužilaštvu ili sudovima.

"Nema bitne razlike između sedenja u automobilu i odlaska u tržni centar s pametnim telefonom u ruci", rekao je izvršni direktor VW za Kinu Johem Hajcman.

Činjenica je da sa sve većim brojem raznih elektronskih uređaja sigurnosne agencije imaju sve više mogućnosti za nadzor građana.

To legalno ili ilegalno na žalost ne rade samo autoritarni režimi, već i zemlje koje se hvale građanskim slobodama i demokratijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: