Mazda odoleva "zelenom" talasu – nastavlja da razvija SUS motore

Iako su električni i hibridni automobili sve popularniji u svetu, Mazda ostaje verna motorima sa unutrašnjim sagorevanjem (SUS).

Automobili

Izvor: B92

Petak, 30.11.2018.

17:00

Mazda odoleva

Bez obzira što EV i hibridi lakše prolaze sve oštrije ekološke standarde, nisu uvek u prednosti u odnosu na automobile koje pokreću motori na fosilna goriva.

Zbog načina proizvodnje električne energije u Mazdi nemaju nameru da se odreknu benzinaca, pa ni dizelaša.

To je istakao direktor razvojnog odeljenja u Mazdi Ičiro Hirose koji veruje da još ima prostora za znatna poboljšanja SUS motora, koji će rezultovati s 30 odsto manjom potrošnjom goriva u odnosu na motore aktuelne generacije.

Mazda će se pored razvoja novih tehnologija za benzinske i dizelske motore (koji su optimalno rešenje za pokretanje velikih i teških automobila) vratiti i razvoju rotacionog motora.

Prvi u nizu najmodernijih benzinskih motora nove SkyActiv generacije s kojim pored konvencionalnog načina sagorevanja smeše u cilindrima stiže i mogućnost sagorevanja pomoću visoke kompresije predstavljen je sa četvrtom generacijom Mazde 3.

Naravno, Mazda neće u potpunosti ignorisati EV trend, najavljuje svoj prvi električni automobil za 2020.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: