Honda "ubija" dizelaše u Evropi, stižu novi hibridi i elektromodeli

Japanski proizvođač planira da potpuno izbaci dizel motore iz ponude svojih vozila na evropskom tržištu, a zameniće ih modeli sa hibridnim i električnim pogonom.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 29.11.2018.

10:00

Honda
Honda CR-V Hybrid

U Hondi žele da do 2025. godine dve trećine vozila koja prodaju u Evropi budu modeli sa hibrdnim pogonom ili automobili na struju Pre toga, cilj je da se iz ponude sasvim eliminišu dizelaši, a krajnji rok za to je 2021. godina, kažu u japanskom proizvođaču a prenosi Automotive News Europe.

"Svaki sledeći model Honde koji stigne u Evropu neće imati dizel verziju", potvrđuje Dejv Hodžets, direktor Honde u Velikoj Britaniji, koja je inače pojedinačno najveće tržište za Hondine automobile na Starom kontinentu.
Prvi Hondin model koji u Evropu stiže bez dizelaša je novi CR-V, koji će se prodavati samo sa 1.5 litarskim turbo benzincem i u verziji sa hibridnim pogonom.

Hibridna verzija je opremljena inteligentnom Multi-Mode Drive (i-MMD) tehnologijom koja automatski bira optimalan način vožnje kako bi se postigla najveća moguća efikasnost.

U EV Drive (električnom) modu vozilo se kreće samo uz pogon elektromotora, a potrebna energija dobija se iz litijum-jonskih baterija, dok je benzinac isključen. U Hybrid Drive režim vožnje aktivira se benzinski motor, ali samo kao generator električne struje, kako bi se baterije dopunjavale tokom vožnje.
Kod Engine Drive moda benzinac se priključuje na kvačilo i direktno šalje snagu na pogonske točkove, dok se višak energije pretvara u električnu energiju i deponuje u baterijama.

Za vožnju po gradu Honda CR-V Hybrid koristi ili Hybrid Drive ili EV Drive, dok se Engine Drive režim najčešće aktivira u vožnji autoputem i pri velikim brzinama.

Sistem i-MMD automatski bira najpoželjniji režim vožnje, bez intervencije vozača.
Honda očekuje da će polovinu godišnje prodaje u Evropi, od planiranih 60.000 primeraka modela CR-V, činiti verzija sa hibridnim pogonom.

Za sada je japanski proizvođač prisutan na evropskom tržištu sa dva modela koja i dalje imaju dizelaše u ponudi, a to su Civic i HR-V. Međutim, kada 2020. stigne naslednik aktuelnog krosovera HR-V i on će umesto dizel verzije imati hibridnu sa benzinskim i elektromotorom.

Inače, Honda će 2019. lansirati u Evropi prvi potpuno električni automobil, koji je baziran na konceptu Urban EV iz 2017. godine.
Honda Urban EV elektrièni koncept
Honda je samo jedan u nizu japanskih proizvođača koji su najavili da će iz svojih modela za evropsko tržište izbaciti dizelaše.

Pre ove kompanije to su učinili Toyota, Nissan, Suzuki i Mitsubishi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: