Presuda koja bi mogla da nokautira Volkswagen

Duhovi "Dizelgejt" skandala i dalje progone Volkswagen grupacije i nema naznaka da će uskro nestati.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 23.11.2018.

19:40

Presuda koja bi mogla da nokautira Volkswagen

Poslednji u nizu je odluka građanskog suda u Augzburgu koja bi mogla da ima katastrofalne posledice po VW.

Naime, sud je naložio VW da isplati vlasniku Golfa TDI iz 2012. punu cenu koju je platio za automobil – 30.000 evra.

Sud je procenio da je VW delovao nemoralno i namerno instalirao softven za varanje na testovima emisije gasova kako bi povećao proizvodnju i profit.

VW je nezadovoljan odlukom najavio žalbu na višem regionalnom sudu jer veruje da je sud u Augzburgu pogrešno primenio zakon.

Argument giganta iz Volfsburga je da je oko 9.000 tužbi vlasnika VW autombila bila neuspešna na regionalnim i višim sudovima pa odluka suda u Augzburgu protivreči odlukama drugih sudova.

VW je sporni softver ugradio u oko 11 miliona dizel automobila širom sveta, a zbog brojnih kazni već je platio oko 30 milijardi evra.

Ukoliko viši sud potvrdi odluku suda iz Augzburga, i na osnovu nje naredni slični slučajevi budu odlučeni u korist kupaca VW automobila, nemački proizvođač bi mogao da ima dodatne ogromne troškove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: