Šta slušate dok vozite – 5 najopasnijih pesama

Nema pravog užitka u vožnji bez odgovarajuće muzike, malo je stvari koje volimo više od dobrih automobila i kvalitetnih pesama.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 20.11.2018.

16:15

Šta slušate dok vozite – 5 najopasnijih pesama
Foto: Thinkstock

Toga su svesni i proizvođači automobila pa deo najboljih paketa opreme uključuje i vrhunske audio sisteme.

Svako od nas ima omiljeni muzički pravac i naravno omiljene pesme, ali sudeći prema nekim istraživanjima nisu sve preporučljive za vožnju, iz bezbednosnih razloga.

Istraživanja pokazuju da određene pesme "teraju" vozača za opasniju vožnju, tačnije one sa više od 120 bitova po minutu (BPM) imaju negativan uticaj koji izaziva bržu vožnju i veći broj saobraćajnih prekršaja.

"Ako osetite da ste dekoncentrisani zbog pesme na radiju ili vašoj listi, možda je vreme da je promenite", kaže Tim Švarc, direktor marketinga Moneybara, britanske kreditne i lizing kompanije za automobile.

Moneybarn je analizirao 96 najpopularnijih pesama na digitalnom muzičkom servisu Spotify i rangirao po pet najopasnijih i najbezbednijih pesama za vožnju.

Zanimljivo je da manje od 30% pesama s ove liste je označeno kao "sigurno" za vožnju. Moneybarn je prilikom analize utvrdio i da nisu samo tempo i energija pesme "opasni" prilikom vožnje, već i velika buka utiče na reakciju i otkucaje srca.

"Zaista je zanimljivo videti kako nešto tako nevino kao što je biranje muzike za put može da predstavlja opasnost po vašu bezbednost", zaključuje Švarc.

Pet najopasnijih pesama za vožnju:
1. American Idiot – Green Day
2. Party in the U.S.A – Miley Cyrus
3. Mr. Brightside – The Killers
4. Don’t Let Me Down – The Chainsmokers
5. Born to Run – Bruce Springsteen Pet najbezbednijih pesama za vožnju:
1. Stairway to Heaven – Led Zeppelin
2. Under the Bridge – Red Hot Chili Peppers
3. God’s Plan - Drake
4. Africa – Toto
5. Location – Khalid

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

163 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: