Nemačka zabrana dizela počinje da se širi i na Autoban

Pitanje je trenutka kada će nemački sudovi okrenuti svoju pažnju na autoputeve (Autoban) u borbi protiv dizel automobila.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 18.11.2018.

09:00

Nemačka zabrana dizela počinje da se širi i na Autoban
Foto: Getty images

Pre nekoliko meseci gradovi su dobili dozvolu da zabrane upotrebu vozila na dizel pogon na svojim ulicama.

Ranije ove nedelje Gelzenkirhen i Esen su dobili tu dozvolu, poput Kelna, Bona, Majnca, Štutgarta, Ahena, Frankfurta i Berlina, ali je ona proširane van centra grada, na delove lokalnih autoputeva.

Tu bi mogla da započne žestoka pravna bitka jer, za razliku od centra grada gde vozači koji poseduju dizel automobil imaju višestruke mogućnosti za kretanje, zabrana na autoputu značajno utiče na život ljudi koji su navikli da putuju između gradova.

Zabrane za dizele se razlikuju od grada do grada, pa primera dok je većina gradova uvodi za vozila sa starijim motiroma do Euro 4 norme, Frankfurt i Berlin su znatno rigorozniji pa će da zabrane i Euro 5 dizel.

Ipak, ni tu nije sve drastično, pa u prestonici Nemačke vlasnici Euro 5 dizela mogu da u gradu koriste najmanje 11 puteva.

Videćemo da li će se ovaj trend zabrane dizela zaista proširiti i van centra gradova, posebno je do interesantno za Nemačku s obzirom na ogromnu mrežu autoputeva i veliku zastupljenost dizela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: