Volkswagen će praviti Passat u Češkoj?

Nemačka kompanija priprema svoje pogone u matičnoj zemlji za izradu novih električnih modela, pa će proizvodnju nekih postojećih vozila verovatno morati da izmesti.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 16.11.2018.

17:50

Volkswagen će praviti Passat u Češkoj?

Jedan od VW modela koji bi trebalo da promeni lokaciju na kojoj se sada sklapa je i Passat.

Ova popularna limuzina srednje klase trenutno se proizvodi u fabrici u Emdenu, u Donjoj Saksoniji, zajedno sa kupe-limuzinom VW Arteon.

Međutim, kako piše AutoNews, Passat bi u skoroj budućnosti mogao da se izrađuje u Češkoj, u Škodinoj fabrici Kvasini.
U Kvasiniju Škoda već sklapa sestrinsku limuzinu Superb, a ukoliko bi se najava o transferu proizvodnje Passata u Češku realizovala, ovaj pogon bi imao gotovo potpuno popunjene kapacitete, što sada nije slučaj.

I druga Škodina fabrika u domovini je skoro dostigla svoj proizvodni limit, pa Volkswagen grupa istražuje mogućnosti za izgradnju još jednog pogona za automobile češkog brenda.

Zvanična odluka o lokaciji novog pogona Škode još nije doneta, a kao mogući kandidati spominju se Bugarska i Turska.
I dok eventualna oznaka "Made in the Czech Republic" na Passatu verovatno neće obradovati pojedine kupce ovog automobila, kapaciteti VW fabrike u Emdenu, ali i Hanoveru moraju da budu oslobođeni kako bi 2022. u ovim pogonima počela proizvodnja električnih Volkswagena.

VW Passat je poslednjih godina najprodavaniji model u svojoj klasi u Evropi. U prvih 9 meseci 2018. kupcima na evropskom tržištu isporučeno je 127.325 ovih automobila, uz pad prodaje za oko 5% u odnosu na period januar-septembar 2017.

Sa druge strane, u istom periodu prodaja VW Arteona, koji je nasledio model CC, porasla je sa 12.770 , na 17.751 jedinicu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: