Španija želi da protera benzince i dizelaše 2040.

Evropskim zemljama koje su već najavile da će zabraniti prodaju automobila sa pogonom na benzin ili dizel gorivo, pridružiće se i Španija.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 15.11.2018.

11:25

Španija želi da protera benzince i dizelaše 2040.

U dokumentu koji su objavile španske vlasti navodi se da ova država namerava da od 2040. zabrani prodaju ali i registrovanje automobila koji koriste motore sa unutrašnjim sagorevanjem, kako bi smanjila zagađenje vazduha i doprinela borbi protiv klimatskih promena, piše Automotive News Europe.

U ovom dokumentu ističe se da će zabranom biti obuhvaćeni putnički automobili i laka komercijalna vozila sa benzinskim i dizel motorima, zbog emisije ugljen-dioksida.

Novi zakon, koji bi premijer Španije Pedro Sančez trebalo da predstavi poslanicima parlamenta te zemlje do kraja godine, obuhvata između ostalog smanjenje emisija štetnih gasova, ali i promovisanje obnovljivih izvora energije i veću energetsku efikasnost.

Sve ove mere treba da pomognu Španiji da ispuni obaveze iz Pariskog sporazuma o klimatskim promenama iz 2015. Krajnji cilj je da se emisije gasova odgovornih za efekat staklene bašte do 2030. smanje za 20% u odnosu na nivoe iz 1990, odnosno za 90% do 2050. godine.

Zemlje kao što su Velika Britanija i Francuska već su izneli svoje planove o zabrani vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem od 2040. godine, dok je Danska sebi kao rok postavila 2030.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: