Drastičan pad prodaje Volkswagena

VW grupa zabeležila je u septembru globalni pad prodaje automobila od 18% u odnosu na isti mesec 2017.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 16.10.2018.

13:45

Drastičan pad prodaje Volkswagena

Uzrok ovako slabe prodaje nemačkog auto-giganta je novi standard testiranja izduvnih gasova motornih vozila, WLTP, koji je stupio na snagu u septembru 2018.

WLTP je zadao glavobolje mnogim proizvođačima automobila, koji su zbog promene standarda u vezi sa emisijom štetnih gasova bili prinuđeni da privremeno obustave prodaju određenih modela koji ne zadovoljavaju nove norme.

Među "žrtvama" su Jaguar XJR575, Audi RS3, Volkswagen Golf GTI, SEAT Leon Cupra, Peugeot 308 GTI i mnogi drugi.

Ipak, u Volkswagenu kažu da su očekivali ovakav pad prodaje u septembru i da su ga ukalkulisali u svoje prodajne planove za 2018. godinu.

Sve u svemu, nemačka automobilska grupacija - u kojoj se pored matičnog brenda Volkswagen nalaze marke kao što su Škoda, Audi, SEAT i drugi – isporučila je u septembru širom sveta 827.700 vozila, uz pad prodaje od 18,1% u poređenju sa istim mesecom 2017.
Pad je još drastičniji u Zapadnoj Evropi, gde je iznosio čak 41,5 odsto. U Volkswagenu "spuštaju loptu" i kažu da su nakon "veoma dobre prodaje u letnjim mesecima" očekivali pad isporuka u septembru, upravo zbog stupanja na snagu WLTP standarda. To se naročito odrazilo na prodaju u Evropi.

U Volkswagenu očekuju da će se pad prodaje nastaviti i u oktobru, dok će se prema rečima ljudi iz nemačkog proizvođača stanje popraviti u novembru i decembru, naročito na evropskom tržištu.

Od svih brendova u okviru VW grupe, najgore je prošao Audi, koji je u septembru zabeležio manju prodaju za 22%.

SEAT je pretrpeo pad isporuka od 20%, a brend Volkswagen putnička vozila 18,3%, dok je prodaja Porschea bila manja za za svega 3%.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: