FIAT 500 i Panda uskoro bez dizel motora

Kompanija FIAT Chrysler Automobiles (FCA) izbaciće dizel verzije iz ponude svoja dva najmanja modela.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 12.10.2018.

10:50

FIAT 500 i Panda uskoro bez dizel motora
FIAT 500 - redizajn iz 2016.

Kako saznaje Automotive News Europe, jedan od razloga za ukidanje modela 500 i Panda sa dizel agregatima leži u njihovoj slaboj prodaji.

Naime, u periodu januar-avgust, dizelaši su činili svega 15% prodaje Pande, a samo 4% modela 500.

Drugi verovatni uzrok izbacivanja dizel motora iz dva mala gradska automobila treba tražiti u usklađivanju sa novim WLTP standardom merenja izduvnih gasova, koji je nedavno stupio na snagu u Evropskoj uniji.

Panda se inače najviše prodaje u Italiji, gde drži gotovo 70% tržišta u svojoj klasi automobila.
FIAT Panda City Cross iz 2017.
FIAT Panda, kao i 500, koristili su 1.3 litarske dizel jedinice. Inače, ova dva modela veoma su značajna za brend FIAT, s obzirom da su zajedno činili 47% prodaje svih FIAT-ovih automobila u Evropi u prvih osam meseci 2018. godine.

Prema petogodišnjem biznis planu, koji je pre svoj smrti izneo nekadašnji prvi čovek FCA, Serđo Markione, Panda i FIAT 500 i u budućnosti će biti dva glavna modela italijanske marke u Evropi.

FIAT za sada nije zvanično potvrdio vest o ukidanju dizelaša ova dva modela, ali će oni svakako biti dostupni na tržištu dok traju zalihe na lageru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: