VW razmišlja samo o velikim brojevima: Milion EV automobila do 2025.

Nemački auto-gigant uključuje se u masovnu proizvodnju električnih vozila sa zakašnjenjem, ali planira da u narednih nekoliko godina nadoknadi zaostatak za kompanijama kao što je Nissan koji već godinama izrađuje velikoserijski električni model Leaf.

Podeli
VW I.D. Concept
VW I.D. Concept

* Test električnog automobila u Srbiji: Volkswagen e-Up!

Godinu dana uoči početka velike "električne ofanzive", Volkswagen grupa objavila je proizvodnje ciljeve za naredni period.

VW će svoje modele na struju konstruisati na modularnoj mehaničkoj platformi (MEB) koja je razvijena specijalno za električne automobile. Osim matičnog brenda, ovu platformu koristiće i Audi, Škoda i Seat, a moguće je da će im se pridružiti još neka od auto-marki koje posluju u okviru nemačke grupacije.

Kako je saopšteno, ukupne investicije na polju razvoja i proizvodnje električnih vozila iznosiće oko 7 milijardi dolara.

MEB mehanička platforma
MEB mehanička platforma

Prvi model baziran na MEB mehanici iz Volkswagena stiže krajem 2019. ili početkom 2020. godine.

Zacrtani cilj je da već 2020. VW proda 150.000 automobila sa pogonom na struju, uključujući 100.000 jedinica modela I.D. (električni kompaktni hečbek u klasi Golfa) i I.D. SUV.

Trenutno, VW godišnje proda manje od 100.000 elektrifikovanih vozila, u koja spadaju plug-in hibridi i čisto električni modeli, kao što su VW e-Golf i e-Up!.

VW I.D. Crozz Concept
VW I.D. Crozz Concept

Familija budućih električnih Volkswagena obuhvatiće sledeće modele:

- Volkswagen I.D.

- Volkswagen I.D. CROZZ

- Volkswagen I.D. BUZZ & Volkswagen I.D. BUZZ CARGO

- Volkswagen I.D. VIZZION.

Projektovani cilj je da do 2025. godine nemački gigant proda 1.000.000 čisto električnih automobila.

VW I.D. Buzz Concept
VW I.D. Buzz Concept

VW očekuje da će u prvom talasu elektrifikacije, do 2030. godine, biti prodato oko 10 miliona vozila (svih brendova Grupe) baziranih na MEB platformi.

MEB platforma omogućava ugradnju baterija kapaciteta od preko 100 kWh i autonomiju u vožnji 330-550 km. Automobili će imati zadnji pogon ili, u verziji sa 2 elektromotora, pogon na sve točkove.

Predviđena je i podrška za brze punjače do 125 kW, a u budućnosti i tehnologija bežične dopune baterija.

Vesti

strana 1 od 86 idi na stranu