Stopama Tesle – Ford predstavio koncept električnog kamiona

Ford je na sajmu komercijalnih vozila u Hanoveru izložio koncept kamiona-šlepera na struju.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 26.09.2018.

11:15

Stopama Tesle – Ford predstavio koncept električnog kamiona

F-Vision je futurističko teretno vozilo koje je osmišljeno u centru Ford Otosan u Turskoj. Ford je saopštio da je dizajn koncepta inspirisan Marvelovim superherojima.

Američki proizvođač nije objavio tehničke detalje, ali kako piše Motor Authority vozilo ima električni pogon, poput kamiona-šlepera Tesla Semi iz 2017.

Osim toga, ovaj teretnjak biće opremljen tehnologijom autopilota kako bi se vozačima koji voze autoputem na dugim relacijama olakšao posao.
F-Vision ima izrazito aerodinamični oblik kako bi se maksimalno smanjio otpor vazduha i omogućila što veća autonomija u vožnji između dve dopune baterija.

Na dobre aerodinamičke karakteristike utiče i odsistvo velikih spoljnih retrovizora, umesto kojih se nalaze male kamere usmerene nazad, a slika se emituje na ekranima u kabini vozila.

Ovakvo rešenje videli smo nedavno i na Mercedesovom produkcijskom kamionu-šleperu Actros, koji je takođe prisutan na ovogodišnjem sajmu u Hanoveru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: