Instruktor vožnje u Porscheu vas uči kako voziti sportski automobil

Jedan od najboljih i najiskusnijih instruktora vožnje u nemačom Porscheu, Pol Robinson, pričao je u intervjuu za podgoričke "Vijesti" o "tajnama" vožnje automobila visokih performansi.

Automobili

Izvor: Vijesti

Sreda, 12.09.2018.

18:55

Instruktor vožnje u Porscheu vas uči kako voziti sportski automobil
Porsche 911 GT3 RS

Šta je prvo što radimo kad sednemo za volan?

Uvek preporučujemo da čim sednete za volan treba da steknete predstavu o vozilu, da ga "osetite", a pozicija sedjenja je najvažnija. Izuzetno je bitno da namestite sedište tako da ugao između butina i potkolenica bude skoro 90 stepeni. Tako ćemo u slučaju incidenta imati fleksibilnost u kolenima, pa nećemo povrediti kukove i leđa. Leđa takođe treba da budu pod uglom od 90 stepeni, a pojas naravno uvek treba da bude vezan bilo da ste vozač ili suvozač. Pozicija ruku na volanu treba da bude kao kazaljke na satu kad je petnaest do tri, i to je idealna pozicija u vožnji.

Šta nam donosi brzinu?

Kada imamo ovako snažne automobile, vidljivost treba da nam bude što je moguće šira da bismo predvideli krivinu i ono što je ispred nas. Uvek treba da nastojimo da budemo sporiji na ulasku u krivinu, a brzi na izlasku iz nje. Proklizavanje i škripa guma u krivini će možda na prolaznika ostaviti utisak da ste mnogo brzi, a vi upravo tu gubite na brzini.

Šta je važno u brzim krivinama?

Treba da budemo što blaži sa volanom, kao i sa kočnicama i gasom, da bismo održali balans automobila. Kada držimo auto u balansu tako što tečno okrećemo volan, auto će odgovarati tečnim i stabilnim ponašanjem. Ako smo agresivni i pokušavamo da cimamo vozilo, žustri smo na kočenju i gasu, težina će se nepravilno premeštati i tada ćemo imati podupravljanje ili preupravljanje ili u najgorem slučaju okretanje i incident.
Porsche 911 GT3 RS
Kako da vozimo u lošim vremenskim uslovima?

Prilikom vožnje po kiši i snegu, dodirna površina točkova sa podlogom se menja. Što je ona manja, imaćemo manje trakcije. Sve je do fizike. Slično je i kod ovako moćnih automobila kao što je Porsche 911 i kod standardnih putničkih vozila. Ako imamo vlažan kolovoz ili kišu, treba da uđemo u krivinu sporije nego kada je suvo.

Koji je najbolji način da naučimo da vozimo sportski auto?

Najbolji način je ako imate mogućnost da posetite neku trkačku stazu ili površinu na kojoj nema saobraćaja. Počnite lagano i sporo. Kao kod svake druge stvari na svetu, treba da idemo korak po korak da bismo stekli veštinu i samouverenost. Nažalost, mnogi misle da ako imaju moćan auto treba odmah da ga voze brzo. Iako imamo toliko bezbednosnih tehnologija, sve na kraju zavisi od ličnog iskustva. Samo vežbanjem možete postepeno podizati brzinu i razumevati fiziku vožnje vašeg automobila.

Kada se i zbog čega događaju nezgode?

Nezgode mogu da se dese, i događaju se. Razlog je što vozači precene svoje mogućnosti, i odmah žele da voze na granici. A vozač mora da shvati gde mu je limit pre nego što sedne za volan bilo kog vozila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: