Amerikanci ostaju bez dizela u BMW

Nemački premijum gigant BMW krenuće stopama Japanaca Toyote i Honde te odustati od dizel motora na tržištu SAD.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 12.09.2018.

18:55

Amerikanci ostaju bez dizela u BMW

Ova godina je poslednja u kojoj će Amerikanci moći da kupe dizel BMW, potvrdio je portparol nemačke kompanije.

Umesto dizela BMW će se fokusirati na plug-in hibridnu električnu tehnologiju (PHEV).

Prva "žrtva" ove odluke biće novi X5 koji neće imati dizel varijantu "preko bare", već će SUV koji se pravi u Južnoj Karolini dobiti PHEV verziju koja će omogućiti domet od 80 kilometara samo na baterije.

Pre godinu i po najavljeno je da bi BMW mogao da u SAD donese novu dizel verziju sa novu generaciju Serije 3.

Model 330d je trebalo da ima 2,0-litarski agregat sa 190 KS i 400 Nm obrtnog momenta, ali su se u Minhenu očigledno predomislili.

Nedavno predstavljeni X5 xDrive45e je najavio BMW-ove hibridne ambicije za budućnost, kombinujući redni "šestak" 3,0-litarski turbobenzinac sa elektromotorom od 110 KS za ukupnu snaku od 390 KS i 600 Nm.

Van SAD BMW je i dalje posvećen dizel agregatima, svaki model u Evropi ima dizel verziju, a popularni SUV i karavan modeli se uglavnom i prodaju sa ovom vrstom pogona.

Čak i Alpina, BMW-ov tjuning studio veruje u moć dizela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: