Nissan povukao iz Evrope svoje modele iz "Golf" klase

Japanski Nissan obustavio je prodaju svoja dva kompaktna modela u Evropi i Rusiji.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 11.09.2018.

20:15

Nissan povukao iz Evrope svoje modele iz

Zbog masovne promene fokusa evropskih kupaca na SUV segment, Nissan je povukao sa Starog kontinenta hečbek Pulsar i sedan Almeru.

Tako je jedini preostali Nissanov kompaktni model u Evropi koji nije SUV ostao električni Leaf.

Nissan je lansirao Pulsar 2014. kao konkurenta Volkswagen Golfu i Ford Focusu, ali i kako bi popunio prazninu u svojoj ponudi model u Evropi nakon okončanja proizvodnje Almere 2006.

Japanski proizvođač je predvideo da godišnje proda 64.000 jedinica u Evropi, ali je prošle godine uspeo tek 25.000 komada modela koji je pravio u svom pogonu u Barseloni.

Almera je bio sedan namenjen isključivo ruskom tržištu od lansiranja 2013, i jedno vreme bio njegov najprodavaniji u najvećoj evropskoj zemlji sa vrhuncem 2014. sa 46.000 jedinica.

Međutim, ove godine je Almera ispala sa liste 25 najprodavanijih modela u Rusiji. Nissanov najprodavaniji model u avgustu je bio SUV X-Trail sa 14.103 jedinice, nešto više od manjeg Qashqaija.

Nissan očekuje da će broj prodatih vozila izgubljen povlačenjem Almere nadoknaditi upravo u SUV segmentu, s obzirom da ove godine 40% ruskog tržišta automobila čini upravo ova klasa, prema istraživanju Renault grupe čiji je Nissan član.

Almera je pravljena u AvtoVAZ pogonu u Toljatiju koji je bio u vlasništvu Renaulta, uz modele francuskog proizvođača i domaće Lade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: