Sanjate da kupite Lamborghini? Ovaj košta kao FIAT

Ovaj originalni možete kupiti za manje od 17.000 evra!

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 11.09.2018.

16:15

Sanjate da kupite Lamborghini? Ovaj košta kao FIAT

Na žalost, nije u pitanju neki od superautomobila iz italijanske kumpanije, već njihov traktor 2R.

Pre nego što je postao jedan od sinonima za mućne sportske mašine dostupne ograničenom broju ljudi, Lamborghini je bio poznat po proizvodnji traktora.

Lamboghini je bio na čelu industrijskog oporavka posleratne Italije tokom 40-ih godina prošlog veka, koristeći komponente vojnih vozila i britanskih kamiona za izgradnju poljoprivrednih mašina.

Tako je 1948. osnovana kompanija Lamborghini Trattori koja je brzo porasla i sa 52 počela da pravi oko 200 traktora godišnje. Uskoro je Lamborghini motore pravljene za vojna vozila zamenio sopstvenim agregatima.

Osnivanje Evropskog zajedničkog tržišta i promena unutrašnje italijanske industrijske politike, omogućili su Lamborghiniju da uvozi strane komponente visokog kvaliteta koji su dodatno povećali kvalitet njegovih proizvoda, državne subvencije za poljoprivredu i italijanske proizvode povećale potražnju, što je dovelo do dodatnog povećanja Lamborghinijeve proizvodnje.

Jedan od osilaca razvoja kompanije bio je upravo traktor 2R koji je sa trocilindarskim dizelom i pogonom na sva četiri točka te 39 KS uz pomoć četvorobrzinskog menjača bio čudo industrije.

Restaurirani primerak o kojem je ovde reč dobio je retro kombinaciju "akva" plave i narandžaste boje. Zadržao je originalni italijanski registracioni list i broj šasije, a prešao je manje od 6.500 kilometara od 1962. kada je napravljen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: