Galerija: Mercedes EQC kreće u poteru za Teslom

Nemački proizvođač predstavio je u utorak u Stokholmu svoj prvi električni SUV otvorivši novo poglavlje u svojoj istoriji.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 05.09.2018.

08:30

Galerija: Mercedes EQC kreće u poteru za Teslom

Nekoliko godina nakon što je kompanija Tesla lansirala svoj luksuzni krosover na struju - Model X, Mercedes će ponuditi kupcima rivala tom vozilu sa ciljem da uhvati priključak na tržištu električnih premijum automobila.

Mercedes nije jedini proizvođač luksuznih modela koji je shvatio da je budućnost u vozilima na struju - pre njega električni krosover predstavio je i Jaguar, a polovinom septembra to će učiniti i Audi sa modelom E-Tron.

Ni BMW ne sedi skrštenih ruku, s obzirom da je u pripremi električni SUV iX3.
Mercedes EQC za pogon koristi dva elektromotora, po jedan za svaku od osovina, s tim da je onaj na zadnjoj snažniji, dok je prednji zadužen za efikasnije korišćene energije.

Zajedno raspolažu sa 407 KS (300 kW) i 765 Nm, a ubrzanje 0-100 km/h sa pogonom na sva četiri točka traje 5,1 s.

Maksimalna brzina ograničena je na 180 km/h.
Elektromotori se napajaju strujom iz litijum-jonskih baterija kapaciteta 80 kWh, koje kada su maksimalno napunjene obezbeđuju autonomiju vožnje od preko 450 km (prema NEDC ciklusu merenja).

Mercedes je saopštio da je EQC standardno opremljen punjačem od 7,4 kW, dok se uz doplatu može dobiti brzi punjač koji se instalira na zid i koji omogućava da se baterije napune od 10 do 80 odsto kapaciteta za svega 40-ak minuta.
U Mercedesu tvrde da će EQC biti profitabilan i da će nuditi najbolji "paket" u poređenju sa rivalima, ali nisu želeli da otkriju koliko će da košta.

U prodaji će se naći početkom sledeće godine, a kupcima će biti na raspolaganju dve stilske varijacije spoljašnjosti, sa različitim prednjim maskama.

Više fotografija Mercedesa EQC možete pogledati u našoj Galeriji

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: