Svetska premijera – Mercedes EQC FOTO

Nemački premijum gigant Mercedes-Benz predstavio je svoj prvi potpuno električni model, SUV EQC.

Podeli
Foto: Daimler
Foto: Daimler

* Na šta su sve spremni razočarani kupci Mercedesa VIDEO

"Siguran, tih i uglađen, ali pre svega – istinski Mercedes", ukratko je opisan EQC na svetskoj premijeri u Stokholmu.

EQC je prvi Mercedesov automobil lansiran pod EQ brendom koji predstavlja EV diviziju Daimlera.

Foto: Daimler
Foto: Daimler

Mercedesov električni SUV je malo veći od GLC-a, uz veći međuosovinski razmak skoro kao u E-klasi.

Baterijsko pakovanje kapaciteta 80 kWh smešteno u podu omogućava da EQC pređe preko 450 kilometara između dva punjenja, mereno prema NEDC standardu.

Foto: Daimler
Foto: Daimler

Za pogon su zadužena dva elektromotora, po jedan za obe osovine, s tim da je onaj na zadnjoj snažniji, a prednji zadužen za efikasnije korišćene energije.

Zajedno raspolažu sa 407 KS (300 kW) i 765 Nm, a ubrzanje 0-100 km/h sa pogonom na sva četiri točka traje 5,1 s, dok je maksimalna brzina ograničena na 180 km/h.

Foto: Daimler
Foto: Daimler

U unutrašnjosti se ističe MBUX multimedijalni sistem koji je premijerno predstavljen u novoj A-klasi i očekuje se da nudi brojne EV funkcije.

Mercedes će da proizvodi EQC u pogonu u Bremenu gde se pravi i njegov najprodavaniji model C-klasa sedan, a krenuće u prvoj polovini sledeće godine.

Foto: Daimler
Foto: Daimler

U Mercedesu tvrde da će EQC biti profitabilan i da će nuditi najbolji "paket" u poređenju sa rivalima, ali nisu želeli da otkriju koliko će da košta.

Daimler će da investira deset milijardi evra u svoju električnu postavu i uz Porsche sa Taycanom, Audi sa E-tronom i Jaguarom sa I-Paceom izvršiti dodatni pritisak na lidera ovog segmenta Teslu.

Foto: Daimler
Foto: Daimler

Mercedes će potrošiti milijardu dolara na globalnu mrežu proizvodnje baterija, a u planu je deset potpuno električnih modela do 2022.

"Nema alternative za klađenje na električne automobile, pa ulažemo sve. Ovo je samo početak", rekao je izvršni director Daimlera Diter Cetče.

Vesti

strana 1 od 83 idi na stranu