Eplov samovozeći automobil imao prvi udes

Prvi put jedno autonomno vozilo kompanije Epl učestvovalo je u saobraćajnoj nesreći prošle sedmice.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 01.09.2018.

17:00

Eplov samovozeći automobil imao prvi udes
Foto: YouTube/screenshot

Eplovo test vozilo (Lexus RX450h) je udareno odpozadi dok je krećući se sporo čekalo da se bezbedno uključi na autoput u blizini sedišta kompanije u Kaliforniji.

Automobil je bio u autonomnom sistemu i kretalo se manje od 1,5 km/h kada ga je sa zadnje strane udario Nissan Leaf. Prema izveštaju Odeljenja za saobraćaj Nissan se kretao 25 km/h, oba vozila su oštećena, ali nije bilo povređenih.

Epl je u maju počeo testiranje 55 autonomnih vozila u Kaliforniji, više ih na putevima ima samo GM (104), a njegov tajanstveni projekat naziva se Titan.

Tehnološki gigant je 2017. najavio pokretanje sopstvenog sistema autonomne vožnje, a navodno je nedavno prijavio patent kojim vozilo, za razliku od konkurentnih, upozorava unapred vozača o narednoj akciji.

Ovaj incident je prvi za Epl i relativno mali u poređenju sa drugim konkurentskim kompanijama, poput Ubera čije je autonomno vozilo tokom testiranja na otvorenom putu u Arizoni pregazilo pešaka, ili Tesle čiji se Model X zakucao u barijeru dok je bio uključen autopilot.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: