Povratak u budućnost – novi FIAT 500X FOTO

Italijanski FIAT unapredio je svoj krosover 500X kako iznutra tako i spolja, sa novim izgledom i tehnologijom koji će da zadovolje potrebe modernih vozača u ovom brzo rastućem segmentu.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 28.08.2018.

17:35

Povratak u budućnost – novi FIAT 500X FOTO
Foto: FIAT

500X je lider u Italiji i među pet najprodavanijih modela u ovom segmentu u Evropi od 2016. godine. FIAT je osvežio eksterijer sa LED prednjim svetlima i novim enterijerom u najboljem 500 stilu.

Nisu zanemarene ni performanse pa su stigli trocilindrični i četvorocilindrični turbo benzinski motori nove generacije, koji su 20% ekonomičniji od benzinskih motora i do 20% tiši od turbo dizel varijante, sa jednakim performansama.
Foto: FIAT
Nova linija turbo benzin motora razvijena je na modularnoj strukturi sa cilindarskom jedinicom od 0,33 litra, i obuhvata trocilindrični 1,0-litarski motor koji proizvodi 120 KS i 190 Nm obrtnog momenta u kombinaciji sa šestobrzinskim ručnim menjačem i pogonom na prednje točkove.

Tu je i četvorocilindrični 1,3-litarski motor sa 150 KS i 270 Nm obrtnog momenta, u ovom slučaju sa šestobrzinskim DCT automatskim menjačem sa dvostrukim kvačilom, i pogonom na prednjim točkovima.
Foto: FIAT
Novi motori napravljeni su u potpunosti od aluminijumske legure (trocilindrična verzija teška je samo 93 kg), dok se blok cilindara, izrađen u partnerstvu sa Teksidom, pravi od legure aluminijuma dobijene livenjem pod visokim pritiskom.

Još jedna inovacija u novim Turbo motorima je uvođenje treće generacije ekskluzivne MultiAir tehnologije (zvane MultiAir III), koja dalje optimizuje efikasnost sagorevanja kroz stalnu kontrolu otvora usisnog ventila i tajminga: zahvaljujući posebnim profilima usisne i izduvne bregaste osovine, ovim se poboljšava efikasnost pri niskom opterećenju putem recikliranja izduvnog gasa kroz otvaranje usisnih ventila.
Foto: FIAT
Kada je potrebno više snage, MultiAir III tehnologija smanjuje stvarni nivo kompresije usporavanjem zatvaranja ventila, kontrolišući destinacije goriva i značajno poboljšavajući ekonomičnost čak i pri najvećim opterećenjima.

Za kraj, nova 500X linija benzin motora je kompletirana 1,6 E-Torq sa 110 KS, koji stiže u kombinaciji sa manuelnim prenosom i pogonom na prednje točkove i koji je sada unapređen kako bi ispunio Euro 6/D - TEMP standard smanjenja zagađenja.
Foto: FIAT
Deo standardnog paketa za sve verzije su bezbednosni sistemi i pomoć u vožnji – Traffic Sign Recognition (prepoznavanje saobraćajnih znakova), Speed Advisor (predložena brzina) i Lane Assist (pomoć pri slučajnom napuštanju trake).

Poslednja reč u oblasti povezanosti je Uconnect 7" HD LIVE sa ekranom osetljivim na dodir, uz garanciju potpune integracije smartfon uređaja zahvaljujući Apple CarPlay i Android AutoTM sistemima.
Foto: FIAT
FIAT donosi u 500X i potpuno novu liniju sa dve karoserije i tri paketa opreme – Urban, City Cross i Cross.
Foto: FIAT
Foto: FIAT
Foto: FIAT
Foto: FIAT

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: