Materijal za auto-gume testiraju u svemirskoj stanici

Goodyear namerava da na Međunarodnoj svemirskoj stanici ispita reakcije materijala koji se koriste prilikom izrade pneumatika. Rezultati bi mogli da ukažu na dodatne mogućnosti za eventualno unapređenje prijanjanja pneumatika i iskorišćenosti goriva.

Podeli
Foto: Goodyear (ilustracija)
Foto: Goodyear (ilustracija)

Kompanija Goodyear namerava da u Američkoj nacionalnoj laboratoriji u okviru Međunarodne svemirske stanice (ISS*) u drugoj polovini godine sprovede testiranje komponenti pneumatika.

U okruženju mikrogravitacije na svemirskoj stanici ispitivaće se nastajanje jedinstvenih strukturnih oblika silike (silicijum-dioksida), koje nije moguće ostvariti na zemlji.

Pošto se silika koristi kao materijal za izradu pneumatika, njene nove molekularne strukture mogle bi dovesti do bolje iskorišćenosti goriva i drugih poboljšanja u oblasti performansi pneumatika i zato će inženjeri i naučnici na osnovu prvih proučavanja odlučiti da li je vredno razmisliti o daljim ispitivanjima.

Goodyear se inače smatra pionirom inovacija u oblasti pneumatika povezanih sa svemirom, a ponosan je na prve i jedine pneumatike korišćene na Mesecu i brojne realizovane projekte sa agencijom NASA.

Vesti

Ford, a Harley-Davidson FOTO

Ford i Harley-Davidson napravili su nekoliko posebnih edicija najpopularnijeg američkog kamioneta F-150 prethodnih godina, ali poslednji put početkom decenije.

Vesti petak 31.08. 13:00 Komentara: 2
strana 1 od 80 idi na stranu