Obruč se steže: Nove zabrane kretanja starijih vozila

Nekoliko francuskih regiona uvodi zabranu saobraćaja za vozila sa nižim ekološkim standardima u sklopu mera smanjenja zagađenja vazduha, a osim za vlasnike vozila iz Francuske, zabrana se odnosi i na strance koji nameravaju da putuju u tu zemlju svojim automobilom.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 08.08.2018.

12:19

Obruč se steže: Nove zabrane kretanja starijih vozila
Foto: B92 (ilustracija)

U pet važnih turističkih regiona u Francuskoj, koji obuhvataju zone Pariza, Strazbura, Liona, Ansija i Izera (alpska oblast oko Grenobla), uvodi se zabrana za sva motorna vozila koja imaju takozvanu Crit’Air nalepnicu u klasi 5, a u pojedinim departmanima i za vozila sa nalepnicom Crit’Air 4.

Kroz ove oblasti prolaze neke od najvažnijih saobraćajnica, među kojima su autoputevi A7, A41 i 47, koji vode ka jugu Francuske, ali i prema Švajcarskoj ili Italiji.

U Franuskoj se od 2017. godine primenjuju specijalni standardi kojima je predviđeno da sva vozila moraju da imaju jednu od pet Crit’Air nalepnica. Oznake su od 1 do 5, a što je broj veći, automobil više zagađuje životnu sredinu.

Tako su, na primer, automobili sa benzinskim motorima koji zadovoljavaju Euro 5 i Euro 6 norme uvršteni u Crit’Air 1 klasu, dok su dizelaši sa istim Euro standardima u klasi 2.
Foto: Screenshot
Vozila kojima preti zabrana u pojedinim delovima Francuske spadaju u klase Crit’Air 4 i 5. U četvrtu klasu uvršteni su dizelaši proizvedeni pre 31. decembra 2005. godine, a u 5. klasi su vozila sa dizel motorima proizvedeni pre kraja 2000.

Detaljne informacije o Crit’Air programu i mapa zona u kojima važi zabrana mogu se pronaći na na sajtu www.crit-air.fr ili na aplikaciji Green Zones.

Osim vlasnika vozila iz Francuske, obavezi posedovanja odgovarajuće Crit’Air nalepnice podležu i stranci koji nameravaju da putuju u tu zemlju svojim automobilom.

Oni nalepnicu o mogu nabaviti online, na ovom sajtu ili na benzinskim pumpama u Francuskoj. Nalepnica inače košta nešto više od tri evra, a kazna za njeno neposedovanje iznosi preko sto evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: