Najbolje od Bentleyja i Mercedesa u jednom pakovanju

Ponuda automobila za one sa dubokim džepom, čini se, nikada nije oskudevala. Uvek su, međutim, postojali oni kojima to nije bilo dovoljno, koji su želeli nešto više, i koji su mogli to i da plate.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 31.07.2018.

09:00

Najbolje od Bentleyja i Mercedesa u jednom pakovanju
Foto: Hyman LTD

Ako pretpostavimo da je pre 50 ili 60 godina ponuda bila nešto "siromašnija", isto se tako može i pretpostaviti sa u oni "maštovitiji" sa debljim novčanicima morali malo da se pomuče da bi dobili ono što bi ispunilo njihove želje.

Kada je engleski Bentley 1959. godine lansirao svoj model S2, mlađeg brata Rolls Roycea Silver Cloud II, to nekima nije bilo dovoljno. Naročito ukoliko su bili ljubitelji karavana...

Tako je jedan bogati kupac Bentleyja S2 poželeo je da svoj automobil dobije karavan verziji. Budući da takva opcija nije postojala u ponudi proizvođača, njujorški diler britanske marke obratio se nemačkoj radionici Wendler Karosseriebau za pomoć.

Wendler, karoserista poznat po vrhunskim modifikacijama Porschea, BMW-a i Mercedesa, je došao na ideju da na osnovu Bentleya nadogradi karoseriju jednog od najluksuznijih modela iz Štutgarta.

Na produženu šasiju Bentleya S2, jednu od samo 57 ikada izrađenih (od kojih je svega šest posebno prerađivano kod karoserista), postavljena je karoserija Mercedesa W112 300. Veliki broj delove je prepravljen ili napravljen "od nule", kako bi dva automobila mogla da se spoje u jedan. Posebno je izrađen i zadnji "karavanski" deo karoserije i zadnja vrata.

Kao rezultat je nastao potpuno jednistven automobil, na kome su mogli da se prepoznaju kako njegovi britanski koreni, tako i nemačka nadogradnja.

Wendlerov Bentley S2 karavan je detaljno restauriran pre šest godina. Aukcijska kuća Hyman LTD nedavno je oglasila njegovu prodaju, pa se zainteresovani za ovaj sasvim jedinstveni autmobil, koji imaju dovoljno novca, mogu nadmetati za njega.

Početna cena Bentleyja S2 Wendler Shooting Brake je 575.000 dolara, što je iznos za koji se mogu pazariti dva današnja Bentleyja Bentayga, i to u verziji sa W12 motorom.
Foto: Hyman LTD

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: