Filozof, pravnik, vizionar – ko je bio Serđo Markione?

U sredu su italijanska, američka ali i svetska automobilska industrija ostali bez jedinstvenog čoveka – Serđa Markionea.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 26.07.2018.

08:45

Filozof, pravnik, vizionar – ko je bio Serđo Markione?
Foto: EPA/MARTIAL TREZZINI

Italijansko-kanadski vizionar je ostavio neizbrisiv trag u svetskoj automobilskoj industriji, a preminuo je u 66. godini, dva dana nakon što je zbog komplikacija nakon operacije napustio čelno mesto Fiat Chrysler automobila (FCA).

Njegovi glavni uspesi kao jednog od najvećih industrijalaca 21. veka jesu stvaranje, opstanak i finansijski preporod Fiat Chryslera.

Prvo je razbijeni Fiat učinio profitabilnim, nakon što je postao direktor kompanije 2004. Do 2008. Fiat je postao dovoljno snažan da bude poslednji spas za Chrysler, koji je jurio ka bankrotu usled velike recesije.

Deset godina kasnije, proteklog 1. jula Markijone je predstavio petogodišnji poslovni plan kombinovane kompanije koja je izašla iz svih dugova.

Vest o smrti stigla je samo nekoliko sati pre nego što je FCA otkrio finansijske rezultate drugog kvartala 2018. i potvrdio da kompanija sada zarađuje novac.
Foto: Getty images
Ako je novac merilo uspeha, onda je Markione bio šampion. Kada je FCA zajedno izašao na berzu 2014. vredeo je 11 milijardi dolara. Sada vredi više od 30 milijardi.

Markione je rođen u Italiji, kao sin policajca u gradu Kjeti, a sa 14 godina se preselio u Toronto. Diplomirao je filozofiju, potom i pravo, a zatim dobio master iz trgovine.

Kao tinejdžer je već govorio tri jezika, a isticao se po snažnom stavu.

"Ferrari je izgubio spasioca, Fiat i FCA su izgubili spasioca, mi smo izgubili prijatelja", rekao je Markioneov školski drug Palmakio di Julio.

Markioneov uspon počeo je u švajcarskoj farmaceutskoj kompaniji, gde ga je primetila porodica Anjeli, osnivači i najveći suvlasnici Fiata, koji su ga i doveli na mesto direktora.

Oporavio je Fiat finansijski, delom insistirajući na tome da General Motors plati opciju od dve milijarde dolara koju je preuzeo da bi poslovao sa Fiatom.
Foto: EPA/JEFF KOWALSKY
Napisao je u kolumni za Harvardski poslovni dnevnik da je promenio Fiat srezavši slojeve menadžmenta i ohrabrujući ljude da donose odluke.

Istu taktiku je primenio u Chrysleru. Takođe, preusmerio je fokus kompanije na kamionete, SUV i krosover modele, iskoristivši promenu trendova potrošača koji je preoblikovao severnoameričku auto-industriju.

Ali njegov stil, iskrenost i neustrašivost da kaže šta misli izdvojili su ga među ostalim direktorima u industriji.

Mnogi će ga pamtiti i po karakterističnim džemperima, uglavnom crnim ili plavim, za koje je jednom rekao da ih je kupio gomilu kako ne bi morao da svakog dana bira šta da obuče, što mu je spasavalo tri sekunde dragocenog vremena.

Odbijao je da bude uobičajeni direktor, a 2015. je opisao automobilsku industriju kao ogromnog uništitelja kapitala, uz poziv glavnim igračima da redukuju troškove i fokusiraju se na nove tehnologije u električnim vozilima i novim državnim propisima.
Foto: Getty images
Godinama je imao jedan cilj, simbiozu sa GM, ali je konstantno odbijan. Imao je moć kakvu retko ko ima u svetu, ali je bio uvek s obe noge na zemlji i odlučan da završi posao.

U komunikaciji je uvek bio šarmantan, zabavan, nikad nikoga nije potcenjivao ili omalovažavao. Pričao je o filozofiji u biznisu, često samokritičan prema sebi i prema kompaniji koju vodi.

Lično je birao muziku na kompanijskim događajima, spremao se kao da drži govore filozofima i misliocima, uvek pokazujući koliko je drugačiji od tradicionalnih direktora automobilskih kompanija.

"Ne znam da li me filozofija učinila boljim pravnikom pre, ili boljim direktorom danas. Ali mi je otvorila oči i um ka drugim stvarima", rekao je Markione 2011.

Iza njega su ostali supruga Manuela Betacato, te sinovi Alesio i Tajler.

Sada je sudbina FIAT-a prvi put u rukama čoveka koji ne govori italijanski jezik.
Foto: Getty images

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: