Škoda najavila električni RS model, vraća se Fabia RS?

Škodin budući električni model imaće svoju RS verziju.

Podeli
Škoda Vision E - električni koncept (ilustracija)
Škoda Vision E - električni koncept (ilustracija)

Škoda Kodiaq RS debituje u Parizu sa biturbo TDI

Češki proizvođač trenutno u ponudi ima samo jedan sportski RS model – Oktaviju RS, a uskoro će dobiti i drugi, SUV Kodiaq RS.

Porodica RS modela nakon toga biće proširena i trećim vozilom, a u pitanju je automobil na električni pogon, potvrdio je za Autocar šef Škodinog odeljenja za prodaju i marketing, Alain Favey.

Škoda Octavia Combi RS 245 (ilustracija)
Škoda Octavia Combi RS 245 (ilustracija)

Iako će taj model nositi "RS" oznaku, to neće obavezno značiti da su performanse u prvom planu.

Naime, kako kaže Favey, uprkos znački koja je kod ostalih Škodinih RS modela sugerisala njihov sportski karakter, u fokusu električne Škoda RS biće stajling automobila i poseban doživljaj u vožnji.

Električna Škoda RS biće zasnovana na konceptu Vision E, a najpre će se 2020. pojaviti regularni model na struju. Tek 2022. godine treba očekivati RS varijantu električnog modela.

Škoda Fabia RS druge generacije (ilustarcija)
Škoda Fabia RS druge generacije (ilustarcija)

Favey je nagovestio da je moguć i povratak Fabije RS, koja je ukinuta kada se pojavila aktuelna, treća generacija Škodinog potkompaktnog modela.

Češki proizvođač tada je smatrao da za Fabijom RS ne vlada dovoljno veliko interesovanje da bi taj auto opravdao troškove razvoja i proizvodnje.

Ipak, Favey veruje da se stvari na tržištu menjaju kada je reč o malim "hot hatch" vozilima i da Fabia RS možda ima budućnost, ali tek u sledećoj, 4. generaciji.

Škoda planira da 4. generaciju Fabije predstavi 2020, a Fabia RS bi se pojavila 2021. ili 2022, u slučaju da dobije zeleno svetlo za proizvodnju.

Vesti

Stiže prvi kineski sportista "na utičnicu" (VIDEO)

Ako izuzmemo hrvatsku kompaniju Rimac, prvu koja je konstruisala i počela da proizvodi električni supersportski automobil, još se jedno Tesla sa svojim Roadsterom usudio da izađe na tržište sa sportskim automobilom "na utičnicu". Ostali su se zadržali na prototipovima i studijama.

Vesti utorak 31.07. 17:50 Komentara: 18
strana 1 od 76 idi na stranu