Volvo će vas sam odvesti kući ako zaspite za volanom

Volvo je najavio da će sledeća generacija SUV-a XC90, koja stiže 2021. godine, imati sistem za autonomnu vožnju 4. nivoa, što znači da će kompjuter u automobilu moći da u potpunosti samostalno upravlja vozilom.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 23.06.2018.

10:20

Volvo će vas sam odvesti kući ako zaspite za volanom

Iako je prva generacija Volvoa XC90 opstala na tržištu čak 12 godina (2002-2014.), trendovi u automobilskoj industriji i najnovija tehnološka unapređenja zahtevaju od proizvođača da smenu generacija svojih modela obavljaju u znatno kraćem roku.

Tako će aktuelni XC90, koji se izrađuje od 2014, dobti naslednika već 2021, odnosno nakon svega sedam godina od početka prodaje.

Volvo je već saopštio da će se sledeća generacija sklapati u Čarlstonu, u SAD, gde se proizvodi i novi S60, a sada je najavio i da će XC90 od 2021. biti opremljen samovozećom tehnologijom 4. stepena.

To znači da će automobil imati sisteme za autonomnu vožnju koji u potpunosti isključuju potrebu vozača da upravlja vozilom.

Volvo XC90 će moći da vas preveze od tačke A do tačke B, a da vi praktično ne mrdnete prstom, potvrdio je potpredsednik Volvoa, Henrik Grin, upotrebivši plastičan primer vozača koji se uspava za volanom i koga će u tom slučaju auto bezbedno odvesti kući, a da ga i ne probudi.

Kompjuter će najpre detektovati da je vozač pospan i pripremiće vozilo za režim autonomne vožnje, a zatim će preuzeti komande.

Autonomni sistem vožnje 4. stepena je pretposlednji na skali automatizacije upravljanja vozilom. On podrazumeva da je automobil u potpunosti sposoban da se "snađe" u saobraćaju bez intervencije čoveka za volanom, ali da vozač, po želji, u svakom trenutku može da preuzme komande.

Sledeći, i poslednji 5. stepen autonomije razlikuje se po tome što automobil u kome se vozite uopšte nema manuelne komande (volan, kočnicu, "gas"...), tako da ste prepušteni na miliost i nemilost kompjuteru.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: