Alfa Giulia i Stelvio Quadrifoglio u NRing izdanju FOTO

Italijanski proizvođač ponudio je kupcima specijalnu ediciju top verzija svoja dva modela posvećenu legendarnoj nemačkoj stazi Nirburgring.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 20.06.2018.

11:46

Alfa Giulia i Stelvio Quadrifoglio u NRing izdanju FOTO

Alfa Romeo će simbolično napraviti po 108 primeraka modela Giulia i Stelvio Quadrifoglio sa NRing oznakom, čime obeležava 108 godina postojanja kompanije

Ova posebna serija imala je premijeru na sajmu automobila u Ženevi, u martu 2018, a nastala je kako bi Alfa podsetila na istorijsku vezu koja postoji između italijanskog proizvođača i Nirburgringa.
Alfa Romeo Giulia i Stelvio Quadrifoglio NRing ofarbani su u jedinstvenu Circuito Grey nijansu sive, a da je reč o specijalnoj seriji podsećaju pločice i natpisi sa oznakom "NRing" na spoljašnjim i unutrašnjim površinama automobila.

Vozila su opremljena karbon-keramičkim kočnicama i sportskim sedištima Sparco čija je konstrukcija izrađena od ugljeničnih vlakana, dok su presvlake u kombinaciji koža/Alcantara.
Obloge spoljnih retrovizora su takođe napravljene od ugljeničnih vlakana, a ovaj materijal primetan je i na sajtnama automobila. Giulia Quadrifoglio NRing ima krov od ugljeničnih vlakana, dok je Stelvio opremljen panoramskim krovom.

Oba modela snagu dobijaju iz 2.9 litarskog twin-turbo V6 motora sa 510 ks i 600 Nm, koji je povezan sa osmobrzinskim automatikom.
Giulia Quadrifoglio ima zadnji pogon, a 0-100 km/h ubrzava za 3,9 s, pre nego što dostigne maksimalnih 307 km/h.

Stelvio poseduje pogon na sva 4 točka i do stotke stiže za 3,8 s. Maksimalna brzina SUV-a je 283 km/h.

Alfa Romeo na Nirburgringu kroz istoriju

Nove specijalna ograničena serija utemeljuje vezu između brenda i ove legendarne staze.

Prvu od mnogih pobeda brenda Alfa Romeo na „zelenom paklu“ ostvario je 1932. godine Rudolf Karačiola (Rudolf Caracciola), vozeći Gran Premio Tipo B, koji je odneo pobedu nad druga dva modela Alfa Romeo koje su vozili Nuvolari (Nuvolari) i Boračini (Borzacchini).

Tri godine kasnije, „leteći Mantovan“ lično bio je zvezda uzbudljive trke: vozeći Alfa Romeo Tipo B koji je bio na pragu „penzionisanja“, pobedio je svoje protivnike još na kvalifikacijama i izvojevao nezaboravnu pobedu u Velikoj nagradi Nemačke.
To nije bila samo Formula 1: od pedesetih, Alfa Romeo je postao ključni takmičar u turing klasi, sa modelom Giulietta Sprint Veloce, i utvrdio je svoju dominaciju u sledećoj deceniji sa modelima Giulia TZ, Giulia TZ2, Giulia Sprint GTA, GTA 1300 Junior i 1750-2000 GTAm, koji su zabeležili dugu listu opštih pobeda i pobeda u klasi na vrhunskim trkama uključujući 1000 Km, 500 Km i trku od 6 sati.

Giulia Sprint GTA takođe se pamti zbog rekordnog vremena od 9 sekundi i 59,7 stotinki koje je ostvario Andreja De Adamič (Andrea De Adamich), po prvi put, GT automobil sa motorom sa manje od 1600 cc probio je barijeru od 10 minuta.
Dok su GTA modeli bili nepobedivi u svojoj klasi, Alfa Romeo učestvovao je na Svetskom šampionatu za proizvođače automobila sa novim Tipo 33: dve pobede 1968. i 1969. godine u klasi automobila sa motorom od 2 litra, i dve titule na svetskom šampionatu 1975. i 1977. godine.

Godine 1975, Mercario (Merzario) i Lafit (Laffite) su osvojili sedam od osam sezonskih trka, uključujući i pobedu na Nirburgringu.

Još jedna velika pobeda Alfa Romea bila je 1993. godine kada je 155 V6 TI koga je vozio Nikola Larini (Nicola Larini) stigao kući kao pobednik. Bez uspeha na Nirburgringu, titula DTM bila bi nepotpuna.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: