Komšije privukle giganta: Rimac postao partner Porschea

Porsche je postao vlasnik 10% vrednosti hrvatske kompanije Rimac koja se bavi razvojem električnih automobila i komponenti.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 20.06.2018.

10:24

Komšije privukle giganta: Rimac postao partner Porschea
Rimac C Two

Početkom juna Porsche je objavio da će se njegov prvi potpuno električni automobil zvati Taycan, a samo par sedmica kasnije, nemački proizvođač saopštio je da je kupio deseti deo Rimac Automobila, hrvatske firme koja je postala svetski poznata po dva supersportska modela na struju i po visokotehnološkim rešenjima za elektroautomobile.

“Razvojem električnih supersportskih dvoseda, kao što su Concept One i C Two, kao i kljućnih sistema za vozila na struju, Rimac je impresivno demonstrirao šta sve može da uradi na polju elektromobilnosti”, kaže Luc Meške iz Porschea.

"Smatramo da su ideje i pristupi kompanije Rimac Automobili izuzetno obećavajući i nadamo se da ćemo tesno sarađivati sa njima u okviru razvojnog partnerstva".

Rimac, koji je svoj biznis pokrenuo 2009. u garaži, trenutno zapošljava 400 radnika. Primarni fokus kompanije je razvoj tehnologije visokonaponskih baterija i električnih pogonskih sistema.

"Ovo partnerstvo je važan korak za našu firmu na putu da postanemo dobavljač komponenata i sistema za auto-industriju u oblasti elektrifikacije, povezivosti, kao i u uzbudljivom području naprednih elektronskih sistema asistencije vozaču", rekao je izvršni direktor i osnovač kompanije, Mate Rimac.
Rimac C Two
Ime Rimac u auto-industriji postalo je šire poznato zahvaljujući električnom supersportskom modelu Concept One, koji je predstavljen pre nekoliko godina.

Ipak, planetarnu popularnost doživeo je u leto 2017, nakon udesa poznatog britanskog voditelja, Ričarda Hamonda, koji je u Švajcarskoj slupao jedan Concept One.

Na sajmu automobila u Ženevi 2018. godine Rimac je predstavio još moćniji i napredniji, električni C Two, sa čak 1.914 kosnjih snaga, obrtnim momentom od 2.300 Nm, i maksimalnom brzinom od 412 km/h, dok vozilo od 0-100 km/h ubrzava za 1,85 sekundi.

Cena automobila iznosi 1,7 miliona evra, a osim nadrealne snage i ubrzanja CTwo nudi i četvrti stepen autonomne vožnje i najsavremenije tehnološke "gedžete" današnjice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: