Mask: Tesla je žrtva obimne sabotaže

Direktor Tesle Ilon Mask optužio je jednog zaposlenog za obimnu sabotažu kompanije deleći "osetljive" podatke.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 19.06.2018.

17:55

Mask: Tesla je žrtva obimne sabotaže
Foto: Getty images

Mask je naveo da je u pitanju velika zavera u kojoj je dotični radnik promenio kodove Teslinog operativnog sistema proizvodnje pod lažnim nalogom.

On je takođe predao trećoj strani ogroman broj izuzetno osetljivih kompanijskih podataka, tvrdi Mask.

Zaposleni je uhvaćen i ispitan, a navodno je sabotirao kompaniju jer nije unapređen iako smatra da je to zaslužio.

Mask, ipak, sumnja da je u pitanju mnogo veći problem nego što se na prvi pogled vidi, jer postoji "duga lista organizacija koje žele da Tesla umre".

Među njima Mask je pre svega istakao trgovce akcijama na Vol Stritu koji se "klade" u pad vrednosti akcija kompanije Tesla na berzi.

Osim optužbi za sabotažu, Maskova elektronska pošta koja je procurila u javnost ukazuje i na manji požar na jednoj od tri Tesline proizvodne linije, a koji je opisan kao "čudan incident koji je teško objasniti".

Mask smatra da je incident mogao biti samo slučajan događaj, ali je citirao čuvenog biznismena i inženjera Endrua Grouva koji je izjavio da "samo paranoični mogu da prežive".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: