Mercedes povlači još 774.000 vozila zbog dizel skandala

Zahvaljujući ovom opozivu, nemački proizvođač će izbeći plaćanje kazni u visini od oko 3,7 milijardi evra.

Podeli

Direktor Mercedesa, Diter Ceče, naložio je nakon sastanka sa nemačkim ministrom saobraćaja, Andreasom Šojerom, da sa evropskog tržišta bude povučeno još oko 774.000 dizel automobila.

Opozivom su obuhvaćeni modeli Mercedes C klase i Mercedes GLC, koji će se tako pridružiti van vozilima Vito sa dizel motorim, koji su ranije povučeni.

Nemački auto-gigant nalazi se na žestokom udaru zbog varanja prilikom testova emisije štetnih gasova u dizel motorima. Najnovija saznanja pokazuju da je Mercedes u svojim motorima koristio najmanje pet različitih uređaja za manipulisanje rezultatima testova.

Izvori iz Nemačke federalne uprave saobraćaja (KBA) navode da dizel motori nemačkog proizvođača emituju viši stepen štetnih gasova od onoga što dozvoljavaju propisi, a izduvni sistemi tih automobila pokazuju manipulaciju pomoću softvera za kontrolu.

Mercedes će na vanrednom servisu tokom novog opoziva vozila izvršiti izmene u softveru za kontrolu rada motora i izduvnog sistema, dok intervencije na "hardveru" nisu planirane.

Iako vest o novom povlačenju automobila sa dizel motorima narušava imidž Mercedesa, proizvođaču će ovaj potez doneti olakšanje jer će tako izbeći potencijalne kazne koje bi mogle da iznose čak 3,7 milijardi evra. Sa druge strane, procenjuje se da će opoziv i intervencija na 774.000 vozila koštati Mercedes nekih 100-ak miliona evra.

Automobili sa spornim dizel motorima prodavali su se samo u Evropi, a Mercedes je paralelno sa opozivom uložio žalbu protiv odluke KBA jer smatra da nije uradio ništa nelegalno.

Vesti

strana 1 od 78 idi na stranu