Škoda se traži više nego što fabrike mogu da naprave

Češki proizvođač došao je u situaciju da ne može da zadovolji povećanu tražnju kupaca samo sopstvenim fabričkim kapacitetima, pa će morati da angažuje i neke druge kompanije da sklapaju Škode.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 14.06.2018.

09:03

Škoda se traži više nego što fabrike mogu da naprave

U Škodi očekuju da će, zahvaljujući proširenju ponude svojih modela SUV vozilima Kodiaq i Karoq, kao i modelom Kamiq za kinesko tržište, do 2025. povećati godišnju produkciju sa sadašnjih 1,2 miliona na 2 miliona automobila.

Međutim, Škoda već sada ima problem da brzo isporuči naručene automobile jer je proizvodnja dostigla maksimalni kapacitet njenih fabrika, piše Rojters.

Jedna od opcija je proizvodnja Škoda automobila u pogonima drugih auto-kompanija u okviru Volkswagen grupe, čiji su kapaciteti nedvovoljno iskorišćeni, ali češka kompanija misli da to neće rešiti problem na duži rok. Zato u Škodi traže druge alternative, a jedna bi bila sklapanje ugovora o proizvodnji sa nekom auto-kompanijom izvan VW grupe.

Česi priznaju da već u 2018. globalna tražnja za Škoda automobilima prevazilazi kapacitete svi pogona te kompanije, pa će rešenje morati što pre da se nađe.

Za sada je najavljeno da će model Karoq početi da se izrađuje i izvan granica Češke, u Volkswagenovoj fabrici u Osnabriku.

Proizvodnja modela Karoq u ovom gradu na severozapadu Nemačke počeće do kraja 2018. i nastaviće se bar tokom 2019. godine.

Volkswagen u Osnabriku već proizvodi VW Tiguan, a od 2020. tamo će se izrađivati i kompaktni krosover VW T-Roc u kabriolet verziji.

Inače, prema najnovijim podacima, Škoda je postala drugi najprofitabilniji auto-brend u okviru VW grupe, posle Porschea, a ispred dosadašnjeg drugoplasiranog Audija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: