Toyota "gasi" RAV4 dizel u Evropi

Toyotin SUV još jedan je od modela koji se više neće proizvoditi u verziji sa dizel motorom.

Podeli

Japanski proizvođač najavio je u oktobru 2017. da će postepeno obustaviti proizvodnju vozila sa dizel motorima za evropsko tržište. Toyota sada delimično ispunjava obećanje iz prošle godine, tako što ukida RAV4 sa četvorocilindarskim 2.0 turbo dizel agregatom.

To znači da potencijalni kupci u Evropi ubuduće neće moći da naruče RAV4 dizelaš, ali će jedno vreme ipak moći da nabave neki od preostalih primeraka koji se nalaze na zalihama. Naravno, radi se o odlazećoj, 4. generaciji Toyote RAV4, dok novi model koji je predstavljen u martu i koji u Evropu stiže početkom 2019, nije ni planiran da ima dizel verziju već samo benzinsku i hibridnu opciju.

Pre najave da će ukunuti dizel verziju modela RAV4, Toyota je krajem 2017. saopštila da obustavlja proizvodnju Aurisa sa dizel pogonskom jedinicom.

Nakon najnovije odluke, Toyota će imati dizel opcije u Evropi još u modelima Verso, Proace, Hilux i Land Cruiser.

Prema podacima JATO Dynamics i Automotive Industry Data tražnja za dizelašima u Evropi je u padu, pa je tržišni udeo ove vrste vozila u 2017. iznosio 43,7%, dok je 2011. bio 55,5%. Te godine su dizelaši i dostigli rekordan procent u ukupnoj prodaji novih automobila na evropskom tržištu.

Vesti

strana 1 od 75 idi na stranu