JLR razvija tehnologiju autopilota za terensku vožnju

Kao i mnogi drugi proizvođači automobila, i Jaguar Land Rover radi na sistemima autonomne vožnje, ali, s obzirom da je ekspert za terence, ova kompanija želi da tehnologiju "vozila bez vozača" primeni na "off-road" oblast.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 31.05.2018.

13:42

JLR razvija tehnologiju autopilota za terensku vožnju

Projekat samovozećih automobila pod nazivom CORTEX ima za cilj da razvije sisteme neophodne za najviše nivoe automatizacije – 4 i 5, u uslovima terenske vožnje.

U odnosu na tehnologije autonomne vožnje na regularnim putevima, ovaj zadatak je nešto složeniji, jer nema pomoći orijentira kao što su horizontalna i vertikalna signalizacija, kao ni digitalnih mapa saobraćajnica koje se koriste prilikom navođenja samovozećih automobila na javnim putevima.

Zato će se CORTEX, u koji će JLR investirati oko 5 miliona dolara, fokusirati na podatke koje dobija od kamera, radara i LiDAR sistema prilikom navođenja automobila u terenskim uslovima vožnje.

Pri tome, predviđeno je da vozač učestvuje u upravljanju jednog takvog vozila malo ili nimalo.
"Razvoj samovozećih automobila je neminovnost za automobilsku industriju. CORTEX nam pruža mogućnost saradnje sa nekim fantastičnim partnerima čija će stručnost pomoći u ostvarenju vizije autonomnih terenskih vozila u bliskoj budućnosti", kaže Kris Holms iz JLR.

Jaguar Land Rover za sada nije precizirao rokove za implementaciju sistema autonomne vožnje za terence i nije naveo koji će sve modeli biti obuhvaćeni ovim projektom.

Očekuje se da bi to mogla da budu praktično sva vozila iz game Land Rovera, kao i SUV modeli Jaguara, F-Pace i E-Pace.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: