FIAT se povlači iz SAD, Chrysler iz ostatka sveta?

Očekuje se da će u petak, tokom svog poslednjeg velikog obraćanja javnosti u svojstvu direktora kompanije FIAT Chrysler Automobiles, Serđo Markione saopštiti planove o tržišnom prestrojavanju ova dva značajna brenda iz FCA grupacije.

Podeli

Kako piše Blumberg, odlazeći šef FCA mogao bi u petak da objavi vest o povlačenju marke FIAT iz Sjedinjenih Država, dok bi se istovremeno brend Chrysler zadržao samo u SAD, odnosno povukao sa drugih svetskih tržištima na kojima je prisutan.

Osim toga, FCA će se, navodi isti izvor, fokusirati na luksuznije i prestižnije automobilske marke u okviru grupacije, pre svega na Alfa Romeo i Maserati, ali i na profitablinije brendove kao što su Jeep i Ram.

Moguće je čak i objedinjavanje Alfe i Maseratija u jedinstvenu poslovnu jedinicu, pri čemu bi svaki od brendova zadržao svoje ime i specifičnosti, čime bi se izvršila priprema da se ove dve automobilske marke poslovno izdvoje iz FCA grupe, slično Ferrariju.

FIAT je pod Markioneom 2009. postao vlasnik američke Chrysler grupe, da bi 2010. lansirao matični brend na tržište SAD kroz prodaju modela 500 , koji se za Sjedinjene Države izrađuje u Meksiku.

FIAT-ovom malom gradskom automobilu 2013. pridružio se MPV model 500L iz Kragujevca, a godinu dana kasnije i krosover 500X. Poslednji u nizu FIAT-ovih modela koji su krenuli na put preko okeana bio je 2016. kabriolet 124 Spider (zasnovan na Mazdi MX-5).

Uprkos tome, prodaja automobila za značkom FIAT u SAD je u padu, sa 46.000 jedinica u 2014, na 26.500 u 2017. godini, a pad tražnje zabeležen je i u prva 4 meseca 2018.

Osim najave novog petogodišnjeg plana FCA grupe, očekuje se da Serđo Markione u petak saopšti i ime svog naslednika.

Dugogodišnji prvi čovek FCA zvanično odlazi sa pozicije direktora 2019. godine.

strana 1 od 75 idi na stranu