FIAT se povlači iz SAD, Chrysler iz ostatka sveta?

Očekuje se da će u petak, tokom svog poslednjeg velikog obraćanja javnosti u svojstvu direktora kompanije FIAT Chrysler Automobiles, Serđo Markione saopštiti planove o tržišnom prestrojavanju ova dva značajna brenda iz FCA grupacije.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 31.05.2018.

12:45

FIAT se povlači iz SAD, Chrysler iz ostatka sveta?

Kako piše Blumberg, odlazeći šef FCA mogao bi u petak da objavi vest o povlačenju marke FIAT iz Sjedinjenih Država, dok bi se istovremeno brend Chrysler zadržao samo u SAD, odnosno povukao sa drugih svetskih tržištima na kojima je prisutan.

Osim toga, FCA će se, navodi isti izvor, fokusirati na luksuznije i prestižnije automobilske marke u okviru grupacije, pre svega na Alfa Romeo i Maserati, ali i na profitablinije brendove kao što su Jeep i Ram.

Moguće je čak i objedinjavanje Alfe i Maseratija u jedinstvenu poslovnu jedinicu, pri čemu bi svaki od brendova zadržao svoje ime i specifičnosti, čime bi se izvršila priprema da se ove dve automobilske marke poslovno izdvoje iz FCA grupe, slično Ferrariju.
FIAT je pod Markioneom 2009. postao vlasnik američke Chrysler grupe, da bi 2010. lansirao matični brend na tržište SAD kroz prodaju modela 500 , koji se za Sjedinjene Države izrađuje u Meksiku.

FIAT-ovom malom gradskom automobilu 2013. pridružio se MPV model 500L iz Kragujevca, a godinu dana kasnije i krosover 500X. Poslednji u nizu FIAT-ovih modela koji su krenuli na put preko okeana bio je 2016. kabriolet 124 Spider (zasnovan na Mazdi MX-5).

Uprkos tome, prodaja automobila za značkom FIAT u SAD je u padu, sa 46.000 jedinica u 2014, na 26.500 u 2017. godini, a pad tražnje zabeležen je i u prva 4 meseca 2018.

Osim najave novog petogodišnjeg plana FCA grupe, očekuje se da Serđo Markione u petak saopšti i ime svog naslednika.

Dugogodišnji prvi čovek FCA zvanično odlazi sa pozicije direktora 2019. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: