Sa autonomnim vozilima nećete "zaglaviti" u gužvi

Iako smo decenijama udaljeni od ere u kojoj će autonomvna vozila biti uobičajena i svako će ih posedovati, vrlo brzo bi mogli da ubiremo prve plodove ove tehnologije.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 25.05.2018.

12:45

Sa autonomnim vozilima nećete
Foto: Thinkstock

Poslednja istraživanja koja je sproveo univerzitet u Mičigenu pokazuju da samovizeći automobili i tehnologija "komuniciranja" automobila mogu da smanje ogromne saobraćajne gužve.

Glavni i skoro isključiv uzrok zakrčenja na putevima su ljudi čija nepravovremena reakcija dovodi o potpunog poremećaja toka saobraćaja, jer je dovoljno da samo jedan vozač naglo uspori da se pokrene lančana reakcija usporavanja usled čega se stvara kilometarska kolona, ili da odluči da se prestroji iz krajnje leve u krajnju desnu traku na 20 metara od isključenja sa auto-puta, što je skoro pa pravilo u Beogradu.

Međutim, istraživanje pomenute akademske institucije pokazuje da je dovoljno samo jedno autonomvno vozilo u koloni da kontroliše protok saobraćaja.

Vođa eksperimenta Gabor Oroš je upotrebio osam automobila koji su opremljeni tehnologijom međusobne komunikacija koja vozilima međusobno šalje podatke o poziciji i brzini, a samo jedan je imao samovozeću tehnologiju.
Foto: Thinkstock
Ovaj automobil je imao sposobnost da koči samo koliko je neophodno i potrebno. Ovaj karavan kretao se brzinom od oko 90 km/h čekajući da jedan ljudski vozač nekoliko puta zakoči, svaki put snažnije nego prethodni.

I dok je vozač kočio toliko snažno i naglo da se aktivirao i zaštitni pojas, autokobili međusobno povezani su lagano usporavali, što je omogućilo i automobilu sa čovekom za upravljačem da učini isto, bez potrebe da se pojas "zategne".

Osim tečnijeg kretanja, ovaj stil vožnje je uštedeo i oko 20% energije kod povezanih vozila, poređenja radi automobil sa čovekom za upravljačem iza njih je štedeo tek 7%.

Sličan eksperiment sproveden je prošle godine na Univerzitetu Ilinois, a rezultati su pokazali da ako je samo jedan od 20 automobila bar delimično autonoman, talasi zaustavljanja i kretanja u gužvi mogu da se izbegnu.

Ako ništa, možemo se radovati tehnologiji autonomnih vozila bar i ovo razloga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: