Ford Focus dobija novu zadnju kameru od 180 stepeni

Četvrta generacija Focusa, koja je predstavljena u aprilu, imaće u ponudi širokougaonu kameru za lakšu i bezbedniju vožnju unazad.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 16.05.2018.

17:45

Ford Focus dobija novu zadnju kameru od 180 stepeni

Vožnja u rikverc je nešto što mnogim vozačima predstavlja problem, naročito prilikom isparkiravanja kada nemaju dobru bočnu preglednost zbog drugih parkiranih automobila.

Među opremom koja će biti od pomoći vlasnicima novog Focusa i koja će doprineti većoj bezbednosti je zadnja kamera od 180 stepeni, smeštena iznad pozicije za registarsku tablicu.

Ova kamera pokriva širok ugao iza automobila i pomaže vozaču da prilikom isparkiravanja i vožnje u rikverc na vreme uoči pešake, bicikliste i vozila koja nailaze s boka.

Kamera je uparena sa zadnjim radarskim senzorom koji nadgleda prostor iza automobila. U slučaju opasnosti i izostanka pravovremene reakcije vozača, ovaj sistem automatski koči vozilo i sprečava udes: Novi Ford Focus ima u ponudi i brojne druge savremene sisteme asistencije za bezbedniju vožnju. Među njima su adaptivni tempomat sa "stop&go” funkcijom, sistem za prepoznavanje znakova ograničenja brzine i tehnologija koja pomaže vozaču da održi auto u okvirima saobraćajne trake kojom se kreće.

Takođe, novi Focus opremljen je poboljšanim Fordovim sistemom adaptivnih farova. Ovaj sistem u stanju je da podesi i prilagodi svetlosni snop pre nailaska automobila na krivinu, raskrsnicu ili kružni tok. U tome mu pomaže i prednja kamera koja pokriva prostor od 65 metara ispred vozila.

Među novim sadržajima je i sistem automatskog kočenja nakon sudara, koji služi da se spreče eventualni sekundarni sudari pri nekontrolisanom kretanju automobila i izbegnu naknadne povrede vozača i putnika.

Tu su još i “head-up” displej, unapređeni sistem pomoći prilikom parkiranja, upozorenje na pešake i bicikliste na putu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: