Novi Volvo S60 neće koristiti dizel motore

Nova generacija modela S60, koja će debitovati ovog leta, neće imati u ponudi dizel motore, izjavio je prvi čovek Volvoa, Hokan Samuelson.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 16.05.2018.

08:55

Novi Volvo S60 neće koristiti dizel motore
Volvo V60 (ilustracija)

Samuelson je još 2017. najavio da će Volvo prestati sa razvojem novih dizel motora, a najnovija vest ukazuje na to da švedski proizvođač počinje postepeno da izbacuje ovu vrstu pogonskih agregata iz svojih modela.

Odluka da novi S60 ne bude dostupan sa dizel jedinicama deo je strategije Volvoa koja predviđa da do 2025. godine polovina svih prodatih automobila ovog proizvođača u svetu budu na električni pogon. Prema rečima Samuelsona, ova odluka nije isključivo povezana sa zagađenjem vazduha koje uzrokuju dizelaši.

"Ne radimo to zato što su dizel motori 'prljaviji', već zbog toga što njihov razvoj i proizvodnja postaju sve komplikovaniji i skuplji", objašnjava direktor Volvoa.

Kako kaže, novi, stroži emisioni standardi uslovili su proizvođače automobila da konstruišu dizel agregate koji su znatno kompleksiji, kako bi zadovoljili ekološke regulative. To utiče i na njihovu cenu, pa dizel motori postaju neisplativi.

Samuelson ističe da je najveća prednost dizelaša nad benzincima – manja potrošnja goriva. Ipak, kako kaže, uvođenjem tehnologije takozvanog "blagog hibridnog pogona" u vozila sa benzinskim motorima i benzinci postaju sve ekonomičniji.

Volvo će nastaviti još neko vreme da proizvodi automobile pogonjene dizel agregatima, a njihovo odsustvo u novom S60 pokazuje kakva će biti sudbina dizel motora u drugim modelima ovog proizvođača.

Kako S60 neće imati dizelaše u ponudi, očekuje se da će kupima, pored bazičnog benzinca T5, na raspolaganju biti i 2.0 litarski benzinski T6 sa 310 ks i 400 Nm, kao i dve plug-in hibridne varijante ukupne snage 340 ks i 390 ks. S60 za 2019. godinu biće predstavljen tokom leta na tlu Sjedinjenih Država, s obzirom da će se ovaj automobil izrađivati upravo u toj zemlji, u novom Volvo pogonu u Južnoj Karolini.

Što se tiče dizajna, automobil će sa prednje strane izgledati kao V60, a švedski magazin Teknikens Värld objavio je u martu "špijunsku" fotografiju na kojoj se vidi zadnji deo novog S60.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: