Uvoznici mole državu: Ograničite uvoz polovnjaka

Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova uputila je apel vlastima da ograniče uvoz zastarelih polovnih vozila iz inostranstva.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 25.04.2018.

13:55

Uvoznici mole državu: Ograničite uvoz polovnjaka
Foto: Getty images

U Srbiju je 2016. godine uvezeno 117.413 polovnih automobila, a trend rasta je nastavljen u proteklom periodu pa je tako u prvom kvartalu 2018. uvezeno 17% voše vozila nego u istom periodu prošle godine.

"Asocijacija uvoznika vozila i delova je početkom 2017. počela sa praćenjem tržišta uvezenih upotrebljavanih vozila u Srbiju. Tada smo se po prvi put oglasili sa podacima o broju tih vozila registovanih u 2016.

Radi se o 117.413 uvezenih polovnih vozila, a registrovanih u Srbiji. Trebalo je već po objavljivanju tog podatka da natera državne organe na hitnu reakciju i da deluje odgovarajućim preventivnim merama za sprečavanje daljnjeg rasta te kategorije vozila.

Na to smo već tada upozorili iznoseći zvanične statističke podatke, analize i strukturu tih vozila, sa akcentom na starost, generaciju motora i ponajviše, na bezbedonosni i ekološki aspect.

Reakcija državnih institucija je izostala, bez obzira na naše argumentovane primedbe i predloge.

Prethodnu godinu smo upotrebili za medijsku kampanju, iz meseca u mesec, iznoseći podatke o trzištu tih vozila, njegovom rastu i pogubnom uticaju na dodatno zagađenje vazduha naših gradova i povećanu nebezbedonosnu situaciju u saobraćaju zbog povećanog broja tih vozila.

Trend rasta uvoza polovnih vozila se nastavlja i u ovoj godini. Za prva tri meseca zabeležen je rast od 17% u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Evo tabelarnog prikaza uvezenih i registrovanih polovnih vozila u ovoj 2018.godini:
Iz ove tabele se jasno vidi da je najveći broj tih vozila starih 13-18 godina generacije motora Euro 3 sa jako velikom emisijom štetnih izduvnih gasova, nekompletan i nadasve nebezbedan.

Njihov radni vek je na samom kraju i umesto da budu reciklirana u zemljama porekla ona se bez bilo kakvog opterećenja uvoze u Srbiju.

Upravo sve nabrojane činjenice i argumenti, kao i status kandidata za članstvo u EU, uz potpuno ispunjenje Poglavlja 27, nameću neminovnost donošenja odluka u tom pravcu.

Nadu da će se stvari pokrenuti sa mrtve tačke dao je ministar zastite životne sredine Goran Trivan, otvarajući protekli Sajam automobila u Beogradu, obećanjem da će država na razne načine ograničiti uvoz tih vozila i od svih, bez razlike, naplatiti Eko taksu.

Očekujemo da se što pre sa reči pređe na dela",
navodi se u saopštenju Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

158 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: