Memminger Roadster: "Buba" koja bi htela da je Porsche

Nova Volkswagenova "buba" nikada nije dostigla slavu originalnog modela, ali zato stara i dalje inspiriše automobilske entuzijaste.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.04.2018.

09:20

Memminger Roadster:

Vest da Volkswagen planira da ugasi model "New Beetle", koji tokom 20 godina i dve generacije nije uspeo da se približi kultnom statusu koji poseduje originalna "buba", nije previše uznemirila ljubitelje automobila.

Sa druge strane, uprkos tome što se odavno više ne proizvodi, stara "buba" i dalje budi nostalgiju kod brojnih generacija automobilskih entuzijasta.

Neki od njih, kao što je Georg Meming, profesionalno su se posvetili restauraciji ovih automobila i vraćaju sjaj starim, zapuštenim "bubama".
Osnivač firme "Memminger", Memnig je počeo da obnavlja originalne "bube" 1992.

Radeći godinama na restauraciji starih vozila, dobio je inspiraciju da iskoristi originalni dizajn kultnog nemačkog automobila kako bi napravio potpuno novi roudster, u retro stilu.

Tako je nastao "Memminger Roadster 2.7", automobil koji je zadržao stilske karakteristike "bube" iz 1970-tih, ali sa sportskim srcem.
Oznaka "2.7" u Roadsteru odnosi se na vodeno hlađeni, četvorocilindarski 2.7 litarski "bokser" motor koji isporučuje 210 ks (156 kW) i 247 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Za razliku od "nove bube", kod koje se motor nalazi napred, u ovom automobilu on je pomeren pozadi. Ali ne potpuno, kao kod originalne "bube", već je postavljen centralno, iza sedišta. Pogonska jedinica uparena je sa petobrzinskim manuelnim menjačem.

Iako Memminger nije objavio podaatke i performansama roudstera, pretpostavlja se da je automobil u stanju da postigne najmanje 200 km/h.
Kočnice su pozajmljene od klasičnog Porschea 911, a "Memminger Roadster 2.7" ima i ojačano vešanje, 18 inčne alu felne, a proizvođač tvrdi da je auto težak svega 800 kg.

S obzirom da je vozilo otpočetka koncipirano u retro stilu, kako u dizajnerskom , tako i u mehaničkom smislu, nema previše elektronike i modernih sadržaja.

U ovom automobilu nećete naći savremeni multimedijalni sistem sa ekranom osetljivim na dodir ili digitalnu instrument tablu, već samo klasične analogne satove – brzinomer, obrtomer, merač temperature rashladne tečnosti i pokazivač pritiska ulja u motoru.

Sve je podređeno uživanju u vožnji i ništa vam ne skreće pažnju sa puta.
Iako je spoljašnjost inspirisana “bubom”, automobil ima nešto drugačije proporcije. Produženo je međuosovinsko rastojanje kako bi se smestio motor, a vozilo je i šire od originalnog Volkswagena.

Iza sedišta su sakriveni zaštitni rol-bar elementi u slučaju prevrtanja, a zadnji spojler upotpunjuje sportski izgled automobila.

Roadster 2.7 je za sada samo koncept, a u firmi Memminger kažu da, ako bude dovoljno zainteresovanih, planiraju da izrade malu seriju od 20 jedinica.

O tome koliko bi auto koštao nije bilo reči, ali ako se zna da Memminger za restaurisane stare “buba” dobija petocifrene sume u evrima, zbog svojih karakteristika i ekskluzivnosti roudster bi mogao da ima i šestocifrenu cenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: