"Nema razloga da sada, odjednom, izbacujemo dizelaše"

Porsche ulaže milijarde evra u "elektrifikovanu budućnost" svojih modela, ali ne zapostavlja ni benzince, ni dizel motore.

Podeli

Predsednik Porschea, Oliver Blume, izjavio je da je ta kompanija posvećena održanju motora sa unutrašnjim sagorevanjem, s obzirom da će, prema njegovom mišljenju, ovi pogonski agregati biti integralni deo auto-industrije i u sledećoj dekadi.

Štaviše, u Porscheu smatraju da su i dizelaši daleko od toga da budu ukinuti.

Na pitanje da li će odluka o odustajanju ove kompanije od dizel motora biti brzo doneta, Blume je rekao da za to nema razloga.

"Porsche ne razvija, niti proizvodi sopstvene dizel motore i ne razmišljamo da u tom pogledu nešto menjamo u budućnosti. U isto vreme, ne postoji razlog da Porsche iznenada izbaci dizelaše iz svojih modela", kazao je Oliver Blume.

Jedan od razloga zašto nemački proizvođač, kao i mnoge druge auto-kompanije ne želi (i ne može) da se tek tako odrekne dizel motora, leži u činjenici da oni emituju manje ugljen-dioksida u atomsferu od moćnih Porscheovih benzinaca.

Njihova uloga je veoma važna, jer pomažu Porscheu da ispunu zakonske norme u pogledu prosečne CO2 emisije njegovih automobila.

Iako dizelaši čine svega oko 14% globalne prodaje Porschea, postoje regioni gde su vozila sa turbo dizel motorima veoma popularna, objašnjava Blume.

"U mnogim oblastima, poput južne Evrope, ljudima baš i nije jasna aktuelna nemačka debata o budućnosti dizel motora. Na tim tržištima oko 80% kupaca automobila bira upravo dizelaše."

Vesti

McLaren – nikad SUV

Mnogi tradicionalno proizvođači superautomobila poput Lamborghinija (a uskoro će i Ferrari) nisu odoleli SUV trendu pa su napravili i svoju verziju, ali tome se i dalje žestoko suprotstavlja McLaren.

Vesti ponedeljak 30.04. 20:15 Komentara: 30

Galerija: BMW i8 Roadster

Kabriolet verzija BMW-ovog sportskog hibrida predstavljena je krajem 2017, a u februaru je u Lajpcigu počela serijska proizvodnja ovog ekskluzivnog automobila. Početak prodaje modela i8 Roadster propraćen je bogatom galerijom fotografija.

Vesti ponedeljak 30.04. 13:50 Komentara: 9
strana 1 od 78 idi na stranu