Prvi Aston Martinov SUV zvaće se Verakai

Aston Martinov krosover DBX stiže na tržište sledeće godine pod imenom Verakai.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 16.03.2018.

19:00

Prvi Aston Martinov SUV zvaće se Verakai

Britanska kompanije je odbila da komentariše ove navode, iako se ime Verakai savršeno uklapa u aktuelnu nomenklaturu na slovo "V" pored neziva Vantage, Vanquish i Valkyrie.

Ime Verakai potiče iz romanskog, nordijskog dijalekta i znači "gde god" pa idealno oslikava terenske mogućnosti DBX modela koji će biti prvi SUV model u 105 godina dugoj istoriji Aston Martina.
Aston Martina Verakai će se proizvoditi u novoj fabrici u Sent Atanu u Velsu. Prototipi bi trebalo da siđu s proizvodne trake krajem 2018, a isporuka prvih komercijalnih modela se očekuje u narednih 12 meseci.

Verakai će biti rival Bentley Bentaygi, Porsche Cayenneu, Lamborghini Urusu i Maserati Levanteu.
Još nisu poznate tehničke specifikacije modela koji će za početak pokretati Mercedesov V8 4.0-litarski biturbo agregat, kao i Aston Martinov 5.2-litarski V12.

U roku od dve godine bi trebalo kao i većina Aston Martinovih modela da dobije moćni elektromotor, a EV model će se najverovatnije prodavati pod nazivom Lagonda.
Što se tiče cene, spekuliše se da će biti skuplji od Tesla Modela X, malo ispod Bentayge, znači oko 225.000 dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: