Debi nove A klase na ženevskom auto-salonu (FOTO)

Mercedes je na aktuelnom sajmu automobila u Ženevi po prvi put izložio nedavno predstavljenu A klasu četvrte generacije.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 08.03.2018.

08:56

Debi nove A klase na ženevskom auto-salonu (FOTO)
Foto: Newspress

Novi dizajn karakterišu oštrije linije karoserije i agresivniji izgled, za razliku od prethodnika koji je imao "mekše" crte.

Ako se nova A klasa posmatra sa strane, primećuju se dalja pojednostavljenja u oblikovanju, pa je nekadašnji "skulpturalni" dizajn sa dve oštre linije koje su se protezale duž prednjih i zadnjih vrata sveden samo na jednu, donju liniju.
Foto: Newspress
Zadnji deo automobila takođe donosi dizajnerske elemente koji će krasiti novu generaciju Mercedesovih vozila – šira, a tanja stop svetla uokvirena LED trakom trapezoidnog oblika.

Za razliku od prethodne A klase, zadnje svetlosne grupe su sada dvodelne, jedna polovina je ugrađena u zadnje krilo, a druga u vrata prtljažnika.
Foto: Newspress
Mercedes je nastavio sa "digitalizacijom" kabine, pa će novu A klasu biti moguće naručiti sa potpuno digitalnom komandnom tablom, koja se sastoji od dva povezana displeja – onaj ispred vozača menja klasični instrument klaster, dok desni ekran opslužuje multimedijalni sistem.

Iako dvodelna, tabla izgleda kao jedinstveni displej koji zauzima polovinu širine kokpita, a na raspolaganju je i unapređeno ambijentalno osvetljenje sa 64 dostupne nijanse boja.

Što se tiče digitalne komandne table, u ponudi će biti više opcija. Mogu se narućiti dva ekrana od po 7 inča, zatim kombinacija jednog displeja od 7 i drugog od 10,25 inča, i na kraju varijanta sa dva ekrana od po 10,25 inča.
Foto: Newspress
Multimedijalnim ekranom može se upravljati pomoću ekrana osetljivog na dodir, ali i putem touchpad-a na centralnoj konzoli, u zavisnosti koju opciju kupac odabere.

Takođe, na raspolaganju su i glasovne komande.
Foto: Newspress
Nova A klasa ima veće međuosovinsko rastojanje od prethodne za 30 mm, dok je ukupna širina vozila povećana za 14 mm.

U Mercedesu tvrde da će putnici pozadi imati više prostora, kako za kolena, tako i po širini – u visini ramena, ali i za glavu.

Prtljažnik je takođe veći, i to za nekih 30-ak litara, pa je sada na raspolaganju zapremina od 370 l.
Foto: Newspress
U početku, A klasa će moći da se naruči sa jednim od tri ponuđena motora – dva benzinca i jednim dizelašem.

Osnovnu benzinsku varijantu predstavlja Mercedes A 200 koji za pogon koristi četvorocilindarski 1.3 litarski motor od 163 ks i 250 Nm, u paru sa sedmostepenim automatizovanim menjačem sa duplim kvačilom (7G-DCT) ili šestobrzinskim manuelnim menjačem.
Foto: Newspress
Snažniji, Mercedes A 250 pogonjen je četvorocilindarskim 2.0 agregatom sa 224 ks i 350 Nm, dok dizel opciju zastupa A 180d opremljen 1.5 l motorom sa četiri cilindra koji razvija 116 ks i 260 Nm.

U početku će i A 250 i A 180d biti dostupni samo sa 7G-DCT menjačem sa duplim kvačilom.
Foto: Mercedes
Prednji pogon je standard kod svih modela, a pogon na sva 4 točka dostupan je kao opcija.

Takođe, po želji se može naručiti i aktivni sistem oslanjanja.

Novi Mercedes A klase moći će da se naruči na evropskom tržištu već od marta 2018. a cena u Nemačkoj kreće se od 30.231 evro, koliko treba platiti bazični model A 200.

Više fotografija sa Sajma automobila u Ženevi 2018. pogledajte u Galeriji

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: