Multijet ide u istoriju – FIAT od 2022. bez dizela

Italijansko-američki gigant FIAT Chrysler Automobiles (FCA) najavio je da će prestati sa proizvodnjom dizel motora za putničke automobile od 2022. godine.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.02.2018.

10:45

Multijet ide u istoriju – FIAT od 2022. bez dizela
Foto: Getty images

Kao glavni razlog ove odluke FCA je naveo rast troškova, a pad potraženje za dizelima u svetu, pre svega u Evropi

FCA, pod čijim okriljem posluju FIAT, Jeep, Ram, Dodge, Chrysler, Maserati i Alfa Romeo je odluku saopštio dan nakon što je i grupacija Volkswagen-Porsche najavio odustajanje od dizela, a nekoliko meseci pošto je Toyota saopštila da neće praviti novi dizel motor.

Dizel je donedavno bio najpopularnije gorivo u Evropi, ali je u poslednje vreme počeo drastično da gubi na popularnosti zbog borbe javnosti za zaštitu životne sredine.

Prodaja vozila na dizel gorivo je pala osam odsto u Evropi prošle godine, pa je pao na najniži udeo u prodaji na kontinentu u poslednjih deset godina – 43,8%.

Osim pada potražnje, kao bitan razlog odustajanja FIAT od dizela je i sve teže ispunjavanje novih standarda o emisiji štetnih gasova, zbog čega troškovi proizvodnje motora rastu za čak 20%.
Multijet je, uz Volkswagenove TDI motore, najčuveniji savremeni turbo dizel agregat.

U raznim varijantama proizvodi se i unapređuje već čitave dve decenije, a bio je poznat i po oznaci JTD koju takođe često možete da vidite na vratima gepeka automobila koji ispred vas čeka da se uključi zeleno na semaforu.

FIAT ga je koristio u gotovo svim modelima FCA grupacije, počev od matičnog brenda, preko Alfa Romea i Lancie, a u poslednje vreme čak i u modelima proizvođača luksuznih sportskih automobila – Maseratija.

Multijet koriste i mnogi automobili američkih marki koje su u vlasništvu kompanije FCA, kao što su Chrysler, Jeep, Dodge, RAM.
Turbo dizel motori ovog tipa nisu se samo ugrađivali u automobile FCA grupacije, već i u brojne modele drugih velikih auto-kompanija, kao što su General Motors (u čijem je vlasništvu donedavno bio i Opel), zatim u Suzuki automobile, kao i u neka PSA Peugeot Citroen vozila.

Sa druge strane, i FIAT je umeo da poneku turbo dizel jedinicu koju je proizveo Peugeot, upotrebi u svojim vozilima, tako što bi joj samo promenio značku u JTD.

Najpoznatije i svakako najarsprostranjenije verzije Multijet motora su one od 1.3 i 1.9 litara.

Naši vozači su verovatno najbolje upoznati sa manjim od pomenute dve jedinice, koji se u poslednjih 15-godina ugrađivao u veliki broj modela marki FIAT (uključujući i kod nas dosta popularan Punto Classic koji se sklapao u Kragujevcu pre FIAT-a 500L), ali i u mnoge Opele i Suzukije.

Kada se sve ovo uzme u obzir, odluka FCA da od 2022. izbaci turbo dizel jedinice uticaće i na druge svetske proizvođače koji koriste ove agregate u svojim modelima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: