Tesla ostavio iza sebe najluksuzniji Mercedes i BMW

Evropski kupci u 2017. češće su se odlučivali za Teslin Model S nego za Mercedes S klase ili BMW Serije 7.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 21.02.2018.

14:09

Tesla ostavio iza sebe najluksuzniji Mercedes i BMW

Kako prenosi Automotive News, po prvi put je Teslina luksuzna električna limuzina bila prodavanija na evropskom tržištu od pomenute dve top limuzine nemačkih premijum proizvođača, nakon što se to već dešavalo u SAD.

Iako su po veličini i nivou luksuza iznad Modela S, Mercedes S klase i BMW Serije 7 često se porede upravo sa Teslinim automobilom s obzirom da su u sličnom cenovnom razredu.

Tesla je u 2017. u Evropi isporučio 16.132 primerka Modela S, uz rast od 30 odsto na godišnjem nivou. U istom periodu, Mercedes je prodao 13.359 limuzina S klase (+3%), a BMW 11.735 automobila sa oznakom Serije 7 (+13%).
Razlika u prodaji između Modela S i Mercedesa S klase još je veća u Sjedinjenim Državama, gde je tokom 2017. Tesla prodao 28.800 primeraka svoje top limuzine, a Mercedes 15.888 automobila S klase.

Teslin krosover, Model X, takođe se dobro kotria u Evropi u odnosu na konkurente.

Prošle godine kupcima na evropskom tržištu isporučeno je 12.000 primeraka Modela X, a u istom periodu na Starom kontinentu prodato je približno isti broj Porschea Cayenne, dok je prodaja BMW-a X6 bila niža za oko 2.000 jedinica.
Analitičar iz JATO Dynamics, Felipe Munjoz, kaže da su ovi rezultati prodaje sigurno upalili alarm kod tradicionalnih nemačkih proizvođača premijum automobila.

Oni su suočeni sa tim da ih jedan relativno mali i mlad auto-brend, ali ujedno i lider u mnogim savremenim tehmologijama, može nadmašiti čak i “na domaćem terenu”. Munjoz kaže da je zato potrebno da evropski proizvođači adekvatno odgovore na izazov električnih automobila, s obzirom da trenutno dosta kasne za Teslom.

Među prvim evropskim proizvođačima iz premijum segmenta koji će tržištu ponuditi luksuzni serijski električni model je Jaguar, koji je za 1. mart najavio premijeru produkcijske verzije električnog krosovera I-Pace.

Za avgust je zakazan debi električnog SUV Audija e-tron Quattro, a do kraja godine ogalsiće se i Porsche sa sportskim električnim automobilom Mission E.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: