Mercedesov "dizelgejt" – kako se vara na testovima?

Američki stražitelji navodno su pronašli nelegalni softver i u dizel motorima nemačkog Daimlera, vlasnika Mercedes-Benza, koji je omogućio ovoj kompaniji da prođe testova emisije štetnih gasova.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.02.2018.

17:50

Mercedesov
Foto: Getty images

Od 2015. godine dizel motori svih proizvođača su pod posebnom lupom, pre svega u SAD, otkako je ustanovljeno da je nemački Volkswahen instalirao tajni softver u više od pola miliona vozila u Americi koji je omogućio da prođu testove uprkos emitovanju čak 40 puta veće količine štetnih goasova preko dozvoljene granice.

Istražitelji su navodno pronašli softversku funkciju pod nazivom "Slipguard" koja prepoznaje da li je automobil podvrgnut testovima u laboratoriji, a na osnovu obrazaca brzine ubrzanja. Nemački nedeljnik "Bild am Sonntag" navodi da su američki istražitelji pronašli i funkciju "Bit 15" koja gasi prečišćavanje štetnih gasova posle 26 kilometara vožnje.

Softverske aplikacije pomažu u umanjenju ili reguliranju sistema AdBlue tečnosti koja pomaže u eliminisanju štetnih izduvnih gasova. Njihova upotreba znači da neki Mercedesovi dizeli emituju do deset puta više od dozvoljene količine.

Bild citira i elektronsku poštu Daimlerovih inženjera koji dovode u pitanje legalnost ovih softverskih funkcija.

Daimler bi mogao da bude žestoko kažnjen (VW je afera "dizelgejt" do sada koštala 30 milijardi dolara) i morao bi da povuče veliki broj vozila ukoliko se utvrde nepravilnosti prilikom istrage američkih, ali i nemačkih organa.

Predstavnik za medije iz Daimlera odbio je da komentaršite ove navode istakavši da će nemački gigant u potpunosti sarađivati sa američkim vlastima i da se saglasio sa potpunom poverljivosti sa Ministarstvom pravde.

"Vlasti su upoznate sa dokumentima i nijedna zvanična žalba nije podnesena. Dokumenti dostupni Bildu su očigledno selektivno objavljeni kako bi se naštetilo 290.000 Daimlerovih radnika", rekao je PR Daimlera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: